• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Evropa in svet
  • Prihodki kmetov upadajo, cene pa rastejo

Deli

Darinka Sebenik
31. 01. 2012

Prihodki kmetov upadajo, cene pa rastejo

Prihodki kmetov upadajo četudi cene hrane vse bolj naraščajo in tudi vse več hrane se znajde v smeteh. Tako so evropski poslanci 19. januarja letos pripravili pogledal na hrano iz dveh različnih vidikov – kako kmetom omogočiti dostojen dohodek za vloženo delo in onemogočiti pritiske zaradi visokih cen repromateriala in nizkih odkupnih cene kmetijskih pridelkov, hkrati pa pozvali k iskanju možnosti za to, da se manj hrane konča v smeteh v EU.

Podatki so naslednji – stroški surovin za kmetovanje so se v EU zvišale povprečno za 40% med letoma 2000 in 2010, medtem ko se odkupne cene kmetijskih pridelkov zvišale povprečno nekaj manj kot 25%. Dejstvo je, da so kmetje zdaj v vse slabšem položaju ne samo zaradi koncentracije trgovcev in predelovalne industrije, ampak tudi zaradi vse večje koncentracije proizvajalcev gnojil, kmetijskih strojev in ponudnikov goriv.

Izboljšati pogajalsko moč kmetov
Poslanci predlagajo naj se tudi kmetje povežejo, da bodo izboljšali svoje pogajalske moči, hkrati so pozvali organe za varstvo konkurence, naj preprečijo zlorabe s strani prevladujočih trgovcev v kmetijski dejavnosti, trgovcev na drobno in proizvajalcev surovin. Drugi predlog je, da se oceni vpliv evropske zakonodaje na varnost hrane in varovanje okolja, ki so povezani s povečanimi stroški pridelave ter zmanjšujejo trajnost in konkurenčnost evropskega kmetijstva glede na svetovno konkurenco.

Kako do manjših izgube hrane
Na območju Evropske unije vsako leto zavržemo 89 milijonov ton (179 kilogramov na osebo) zdrave, užitne hrane, kar predstavlja skoraj polovice letne pridelave. In če ne bomo nekaj naredili na tem področju, ocenjujejo, da se bo do leta 2020 količina odvržene hrane dvignila na 126 milijonov ton. V resoluciji Evropskega parlamenta so zato zapisali, da bi zmanjšanje odvržene hrane v smeti pomagala v boju proti svetovni lakoti, zvišala pa bi se tudi učinkovitejša raba zemljišč,  izboljšali bi upravljanje z vodnimi viri, hkrati s tem pa zmanjšali proizvodnjo metana in ogljikovega dioksida.

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
30. 01. 2012

Čiščenje in razkuževanje seskov pred molžo (predipping)

Naslednja novica
Evropa in Svet
06. 02. 2012

Odkupne cene surovega mleka po Evropi – januar 2012

Aktualno

Gospodarstvo
03. 06. 2025

Pet milijonov evrov za nadstandardno rejo perutnine

Novice
29. 05. 2025

Bolus smaXtec zazna ptičjo gripo 7 dni pred pojavom simptomov

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke