Prihodki kmetov upadajo, cene pa rastejo
Prihodki kmetov upadajo četudi cene hrane vse bolj naraščajo in tudi vse več hrane se znajde v smeteh. Tako so evropski poslanci 19. januarja letos pripravili pogledal na hrano iz dveh različnih vidikov – kako kmetom omogočiti dostojen dohodek za vloženo delo in onemogočiti pritiske zaradi visokih cen repromateriala in nizkih odkupnih cene kmetijskih pridelkov, hkrati pa pozvali k iskanju možnosti za to, da se manj hrane konča v smeteh v EU.
Podatki so naslednji – stroški surovin za kmetovanje so se v EU zvišale povprečno za 40% med letoma 2000 in 2010, medtem ko se odkupne cene kmetijskih pridelkov zvišale povprečno nekaj manj kot 25%. Dejstvo je, da so kmetje zdaj v vse slabšem položaju ne samo zaradi koncentracije trgovcev in predelovalne industrije, ampak tudi zaradi vse večje koncentracije proizvajalcev gnojil, kmetijskih strojev in ponudnikov goriv.
Izboljšati pogajalsko moč kmetov
Poslanci predlagajo naj se tudi kmetje povežejo, da bodo izboljšali svoje pogajalske moči, hkrati so pozvali organe za varstvo konkurence, naj preprečijo zlorabe s strani prevladujočih trgovcev v kmetijski dejavnosti, trgovcev na drobno in proizvajalcev surovin. Drugi predlog je, da se oceni vpliv evropske zakonodaje na varnost hrane in varovanje okolja, ki so povezani s povečanimi stroški pridelave ter zmanjšujejo trajnost in konkurenčnost evropskega kmetijstva glede na svetovno konkurenco.
Kako do manjših izgube hrane
Na območju Evropske unije vsako leto zavržemo 89 milijonov ton (179 kilogramov na osebo) zdrave, užitne hrane, kar predstavlja skoraj polovice letne pridelave. In če ne bomo nekaj naredili na tem področju, ocenjujejo, da se bo do leta 2020 količina odvržene hrane dvignila na 126 milijonov ton. V resoluciji Evropskega parlamenta so zato zapisali, da bi zmanjšanje odvržene hrane v smeti pomagala v boju proti svetovni lakoti, zvišala pa bi se tudi učinkovitejša raba zemljišč, izboljšali bi upravljanje z vodnimi viri, hkrati s tem pa zmanjšali proizvodnjo metana in ogljikovega dioksida.