Pridelava sadja in zelenjave v EU
V letu 2015 so pri sadju prvo mesto po pridelani količini v EU jabolka, pri zelenjavi pa paradižnik. Po podatkih Eurostata so glavni pridelovalci Španija, Italija in Poljska. Za pridelavo sadja in jagod je bilo namenjenih 2,3 milijone hektarjev, za zelenjavo pa 2,1 milijona hektarjev. Na prvem mestu s pridelavo sadja je Španija, z 636.000 hektarji (27,1% površin v EU), Italija pa za zelenjavo s 420.000 hektarji (20,2 % površin v EU).
Količinsko pa v EU pridelamo največ jabolk, in sicer v letu 2015 12,7 milijona ton ali 25 kg na prebivalca. Največja pridelovalka je Poljska, ki je lani pridela 3,1 milijona ton ali 25 % celotne pridelave v EU. Paradižnika smo na ravni EU pridelali 17,7 milijona ton ali 35 kg na prebivalca, prva je Italija. Druga zelenjava po količini je korenček, ki ga največ pridelajo v Veliki Britaniji, sledijo kumare ter bučke (Španija). Na drugem mestu po pridelani količini sadja so breskve, tretje jagode (Španija) in še češnje (Poljska).
Slovenija z 9.700 hektari dosega 0,4 % površin pod sadjem na ravni EU, pridelali pa smo 83.900 ton jabolk ali 0,7 % na ravni EU, 5.600 ton breskev, 2000 ton jagod in 1.500 ton češenj.
Pri zelenjavi z 4.900 hektari dosegamo 0,2 odstotka vseh zemljišč. Paradižnik smo pridelovali na 5.700 hektarih, kumare na 1.800, korenje na 3.400 in bučke na 2.100 hektarih in z nobeno od pridelav ne dosegam niti enega odstotka celotne površine na ravni EU.