• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Evropa in svet
  • Poziv komisiji za umik odobritve pridelave GSO koruze 1507

Deli

obvestilo MKGP
14. 02. 2014

Poziv komisiji za umik odobritve pridelave GSO koruze 1507

Na zasedanju Sveta EU za splošne zadeve, 11. 2. 2014, v Bruslju, države članice EU niso uspele doseči potrebne kvalificirane večine za ali proti odobritvi gensko spremenjene koruze 1507 z odpornostjo na koruzno veščo, kljub temu, da se je 19 držav članic opredelilo proti njeni odobritvi. To pomeni, da je sedaj odločitev v rokah Evropske komisije, ki lahko sama odobri dajanje v promet za pridelavo.

 

Skupina 12 držav članic, med katerimi je tudi Slovenija, je zato na komisarja za zdravje in varstvo potrošnikov Tonia Borga naslovila pismo, v katerem pozivajo Komisijo, da predlog zaradi velike zaskrbljenosti evropske javnosti in nekaterih drugih pravnih, političnih kot tudi strokovnih zadržkov držav članic, odobritev pridelave zadevnega gensko spremenjenega organizma, umakne.

 

V okviru EU imamo na področju gensko spremenjenih organizmov centraliziran postopek odobritev. Podjetje je leta 2001 vložilo prijavo pridelave gensko spremenjene koruze 1507, ki tvori Bt protein, ki daje koruzi odpornost na koruzno veščo. V vsem tem obdobju je bilo za to koruzo narejenih več različnih strokovnih ocen tveganja s strani Evropske agencije za varno hrano (EFSA). V njih EFSA ugotavlja, da zaradi prisotnosti Bt proteina obstaja v primeru pridelave gensko spremenjene koruze 1507, potencialno tveganje za ne-tarčne organizme (ličinke metuljev in vešč) tudi na poljih s konvencionalno koruzo, v primerih, da so izpostavljeni pelodu gensko spremenjene koruze. Zato je Slovenija ob upoštevanju previdnostnega pristopa zelo zadržana do odobritve. V vsem tem času pa je prišlo tudi do velikega nasprotovanja odobritvi te koruze za pridelavo s strani javnosti.

 

Primer z gensko spremenjeno koruzo 1507 ponovno izpostavlja potrebo po nadaljevanju iskanja rešitev, ki bi omogočal državam članicam, da same odločajo o pridelavi v EU odobrenih gensko spremenjenih organizmov za pridelavo na svojem ozemlju, in sicer na temelju jasnih kriterijev, tudi družbeno-ekonomskih, in upoštevanju potencialnih čezmejnih vplivov pridelave gensko spremenjenih organizmov.

Prejšnja novica
Gozdarstvo
13. 02. 2014

Seznam izvajalcev del v gozdovih

Naslednja novica
Evropa in Svet
18. 02. 2014

EU ministri tudi o odpravi kvot

Aktualno

Gospodarstvo
03. 06. 2025

Pet milijonov evrov za nadstandardno rejo perutnine

Novice
29. 05. 2025

Bolus smaXtec zazna ptičjo gripo 7 dni pred pojavom simptomov

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke