Podeljene nagrade za ekološko kmetovanje
Evropska komisija je 23. septembra preko spleta izpeljala podelitev nagrad za ekološko kmetovanje. Na izbor se je prijavilo 200 kandidatov iz 26 držav. V finalni izbor so izbrali 24 kandidatov. Žirijo so sestavljali predstavniki Komisije, Evropskega ekonomsko-socialnega odbora, Evropskega odbora regij, COPA-COGECA in IFOAM Organics Europe, Evropskega parlamenta in Sveta EU. Temeljni cilj je bil, da kmetije, regije do restavracij s svojim delom predstavljajo rast in inovacije evropskega ekološkega sektorja, vrednostne verige ter prispevajo k zmanjšanju vpliva kmetijstva na podnebje in okolje. Podelili so osem nagrad.
Najboljša kmetica in najboljši kmet
Nagrado Najboljša kmetica je prejela Nazaret Mateos Álvarez iz Španije, ki prideluje gobe na ekološki način. Tehnologija je nova, saj je za ta način pridelave gob ni bilo znanja in substratov. Uspelo ji je in ob tem zmanjšala porabo vode.
Najboljši ekološki kmet pa je David Pejić iz Hrvaške, ki upravlja najstarejšo ekološko kmetijo Zrno v bližini Zagreba na Hrvaškem in pridelujejo več kot 60 različnih poljščin. Kmetija se ukvarja z izobraževanjem, usposabljanjem in svetovanjem, imajo tudi lastno pekarno in restavracijo.
Regija, mesto, eko-okrožje
Nagrado za Najboljšo ekološka regija je prejela Oksitanija v Franciji, sestavljena iz nekdanjih regij Languedoc-Roussillon in južni Pireneji. Ekološko kmetijstvo je prednostna naloga za razvoj Oksitanije, v kateri imajo v ekološko pridelavo vključenih 19 % vseh kmetijskih zemljišč, ki obsegajo 608.285 hektarjev in 13.265 kmetij. Cilj je do 30 odstotkov vseh kmetijskih zemljišč v ekološkem kmetovanju do leta 2030. Uporabljen je celovit pristop, ki vključuje regionalno upravljanje in celotno vrednostno verigo od pridelave do porabe.
Nagrado za najbolj ekološko mesto je dobil avstrijski Seeham, ki leži na severozahodu Avstrije in je član mreže »Organic Cities Network Europe«. Menze v mestu, vrtci in šole kuhajo in strežejo samo ekološko hrano. Intenzivno sodelujejo v turizmu, ki je na tem območju na visoki ravni, z uvajanjem ekološke hrane v restavracije in hotele.
Najboljše ekološko bio okrožje je združenje Bio-Distretto Cilento v Italiji. Bio okrožje Cilento vlaga v trajnostno in lokalno pridelavo hrane ter z njim povezuje tudi turistične pobude, kot so bio plaže in poti. Na ta način odpirajo nova delovna mesta in revitalizirajo območlje.
Najboljše ekološko podjetje je The Goodvenience.bio v Nemčiji, ki z desetimi zaposlenimi pripravlja domače in ekološke juhe, juhe, omake, začimbe in olja. Velik poudarek daje trajnostni, krožni in inovativni proizvodnji ter spodbujanju zdrave prehrane prek spletnega dnevnika z recepti in kuharskih videov.
Najboljši prodajalec ekoloških izdelkov pa je La Ferme à l’Arbre de Liège v Belgiji. Ta majhen supermarket na kmetiji že od leta 1978 prodaja ekološka izdelke, kot sta meso in moka iz vse regije. Z močnim poudarkom na trajnostni in krožni proizvodnji podjetje uporablja tudi zeleno energijo, se izogiba embalaži in omejuje izpuste v prometu z osredotočanjem na lokalna naročila.
Najboljša ekološka restavracija je Lilla Bjers na Švedskem, iz otoka Gotland v Baltskem morju. Povezuje ekološko kmetijo in restavracijo, ki deluje po konceptu »od semena do krožnika«. Na kmetiji, ki ohranja biotsko raznovrstnost in ne vsebuje fosilnih goriv, pridelujejo 300 različnih poljščin. Restavracija pa je postala središče usposabljanja mladih ekoloških kmetov in kuharjev. Pa ne samo to, do vrača življenje temu otoku.