• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Govedoreja
  • Podeljene nagrade za ekološko kmetovanje

Deli

Darinka Sebenik
28. 09. 2022

Podeljene nagrade za ekološko kmetovanje

Vsei zmagovalci Ekološka nagrada 2022

Evropska komisija je 23. septembra preko spleta izpeljala podelitev nagrad za ekološko kmetovanje. Na izbor se je prijavilo 200 kandidatov iz 26 držav. V finalni izbor so izbrali 24 kandidatov. Žirijo so sestavljali predstavniki Komisije, Evropskega ekonomsko-socialnega odbora, Evropskega odbora regij, COPA-COGECA in IFOAM Organics Europe, Evropskega parlamenta in Sveta EU. Temeljni cilj je bil, da kmetije, regije do restavracij s svojim delom predstavljajo rast in inovacije evropskega ekološkega sektorja, vrednostne verige ter prispevajo k zmanjšanju vpliva kmetijstva na podnebje in okolje. Podelili so osem nagrad.
Najboljša kmetica in najboljši kmet

Nazaret Mateos Álvarez
David Pejić

Nagrado Najboljša kmetica je prejela Nazaret Mateos Álvarez iz Španije, ki prideluje gobe na ekološki način. Tehnologija je nova, saj je za ta način pridelave gob ni bilo znanja in substratov. Uspelo ji je in ob tem zmanjšala porabo vode.
Najboljši ekološki kmet pa je David Pejić iz Hrvaške, ki upravlja najstarejšo ekološko kmetijo Zrno v bližini Zagreba na Hrvaškem in pridelujejo več kot 60 različnih poljščin. Kmetija se ukvarja z izobraževanjem, usposabljanjem in svetovanjem, imajo tudi lastno pekarno in restavracijo.
Regija, mesto, eko-okrožje

Nagrado za Najboljšo ekološka regija je prejela Oksitanija v Franciji, sestavljena iz nekdanjih regij Languedoc-Roussillon in južni Pireneji. Ekološko kmetijstvo je prednostna naloga za razvoj Oksitanije, v kateri imajo v ekološko pridelavo vključenih 19 % vseh kmetijskih zemljišč, ki obsegajo 608.285 hektarjev in 13.265 kmetij. Cilj je do 30 odstotkov vseh kmetijskih zemljišč v ekološkem kmetovanju do leta 2030. Uporabljen je celovit pristop, ki vključuje regionalno upravljanje in celotno vrednostno verigo od pridelave do porabe.
Nagrado za najbolj ekološko mesto je dobil avstrijski Seeham, ki leži na severozahodu Avstrije in je član mreže »Organic Cities Network Europe«. Menze v mestu, vrtci in šole kuhajo in strežejo samo ekološko hrano. Intenzivno sodelujejo v turizmu, ki je na tem območju na visoki ravni, z uvajanjem ekološke hrane v restavracije in hotele.
Najboljše ekološko bio okrožje je združenje Bio-Distretto Cilento v Italiji. Bio okrožje Cilento vlaga v trajnostno in lokalno pridelavo hrane ter z njim povezuje tudi turistične pobude, kot so bio plaže in poti. Na ta način odpirajo nova delovna mesta in revitalizirajo območlje.

Najboljše ekološko podjetje je The Goodvenience.bio v Nemčiji, ki z desetimi zaposlenimi pripravlja domače in ekološke juhe, juhe, omake, začimbe in olja. Velik poudarek daje trajnostni, krožni in inovativni proizvodnji ter spodbujanju zdrave prehrane prek spletnega dnevnika z recepti in kuharskih videov.
Najboljši prodajalec ekoloških izdelkov pa je La Ferme à l’Arbre de Liège v Belgiji. Ta majhen supermarket na kmetiji že od leta 1978 prodaja ekološka izdelke, kot sta meso in moka iz vse regije. Z močnim poudarkom na trajnostni in krožni proizvodnji podjetje uporablja tudi zeleno energijo, se izogiba embalaži in omejuje izpuste v prometu z osredotočanjem na lokalna naročila.
Najboljša ekološka restavracija je Lilla Bjers na Švedskem, iz otoka Gotland v Baltskem morju. Povezuje ekološko kmetijo in restavracijo, ki deluje po konceptu »od semena do krožnika«. Na kmetiji, ki ohranja biotsko raznovrstnost in ne vsebuje fosilnih goriv, pridelujejo 300 različnih poljščin. Restavracija pa je postala središče usposabljanja mladih ekoloških kmetov in kuharjev. Pa ne samo to, do vrača življenje temu otoku.

Prejšnja novica
Evropa in Svet
27. 09. 2022

Svetovni dan boja proti steklini

Naslednja novica
Evropa in Svet
02. 10. 2022

Slovenski sirarji letos gostijo konferenco FACE

Aktualno

Gospodarstvo
03. 06. 2025

Pet milijonov evrov za nadstandardno rejo perutnine

Novice
29. 05. 2025

Bolus smaXtec zazna ptičjo gripo 7 dni pred pojavom simptomov

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke