• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Evropa in svet
  • Novosti na trgu s sadjem in zelenjavo v EU

Deli

Ag_press
20. 07. 2012

Novosti na trgu s sadjem in zelenjavo v EU

Številne spremembe pravil za preprečevanje kriz pridelovalcev, ki so povezani v Organizacijah pridelovalcev sadja in zelenjave v Evropski uniji so v drugi dekadi julija na evropskem odboru za upravljanje sektorja sadja in zelenjave sprejeli nekaj sprememb.  Poglavitne novosti so prilagoditve največje stopnje podpore, za umik grozdja, marelice, hruške, jajčevcev, melon in zimskega paradižnika (pridelava od novembra do maja), ki je zdaj 20 odstotkov tržne cene, povprečja cena na območju EU (podatki temeljijo na povprečni tržni ceni v EU v letih 2008, 2009 in 2010).

 

Da bi spodbudili umiku blaga s trga in ga preusmerili v brezplačno razdelitev dobrodelnim organizacijam, so uvedene tudi višje podpore za cvetačo, jabolka, lubenice, klementine in limone, in sicer 30 odstotkov glede na tržne cene (nekaj omejitev je bilo za podporo breskvam in nektarinam, ki so bile na novo določen julija 2011.) Prilagodili so tudi pravila za zeleno trgatev in nespravilo pridelkov.  Druga pomembna sprememba, ki bo stopila v veljavo 1. septembra, pa je strožja uporabe pravil o sistemu vhodnih cen za nadzor izboljšanja sledljivosti in zmanjšanja možnosti izdaje lažnih računov.

 

Zelenjava ali sadje 

Najvišja podpora (EUR/100 kg) 

 

prosta prodaja 

druga območja 

obstoječe

cvetača

15,69

10,52

10.52

paradižnik (1. junij do 30. oktobra)

7,25

7,25

7.25

paradižnik (1. November do 31. maj)

27,45

18,30

/

jabolka

16,98

13,22

13.22

grozdje

39,16

26,11

12.03

marelice

40,58

27,05

21.26

nektarine

26,90

26,90

26.90*

breskve

26,90

26,90

26.90*

hruške

23,85

15,90

12.59

jajčevci

22,78

15,19

5.96

dinije

31,37

20,91

6.00

lubenice

8,85

6,00

6.00

pomaranče

21,00

21,00

21.00

mandarine

19,50

19,50

19.50

klementine

22,16

19,50

19.50

limone

23,99

19,50

19.50

* spremembe glede na leto 2011

 

Opomba: Izdatki za CNT (odstop) ukrepe so omejeni na 33 odstotkov vseh izdatkov za operativni program. Podpora EU za operativne programe je prav tako omejeno na 4,6 odstotkov vrednosti tržne pridelave za vse Organizacijo pridelovalcev.

Prejšnja novica
Novice
14. 07. 2012

Objava razpisov

Naslednja novica
Novice
24. 07. 2012

Konec prehodnega obdobja tudi za rejo prašičev

Aktualno

Gospodarstvo
03. 06. 2025

Pet milijonov evrov za nadstandardno rejo perutnine

Novice
29. 05. 2025

Bolus smaXtec zazna ptičjo gripo 7 dni pred pojavom simptomov

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke