• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Evropa in svet
  • Kmetija Ruw iz mesta Aussiedler v Nemčiji

Deli

29. 10. 2015

Kmetija Ruw iz mesta Aussiedler v Nemčiji

Foto: Benjamin Dolinar, mag. org. inf.

Kmetijo Ruw upravlja gospodar z družino in enim zaposlenim delavcem. Hlev je bil zgrajen leta 1983, nato pa so ga čez leta povečevali. Pred leti so kupili še eno kmetijo, kjer imajo danes telice. Oddaljena je dva kilometra. Na kmetiji imajo tudi sončno elektrarno s kapaciteto 180 kW. Obdelujejo 300 hektarjev, od tega je 90 hektarjev travnikov, drugo pa so njivske površine. Pridelujejo ječmen, pšenico, repico, koruzo in sladkorno peso. Ker imajo dovolj površin in pridelajo tako velike količine krme, imajo skladiščne zmogljivosti za dve leti. Med našim obiskom (junija 2015) so imeli 180 molznic s povprečno mlečnostjo 11 tisoč litrov, z vsebnostjo 4,0 odstotka maščobe in 3,5 odstotka beljakovin. Letno namolzejo 1,9 milijona litra mleka. Molznice so v hlevu povprečno pet laktacij. Krave krmijo z 12 kilogrami travne silaže, 14 kilogrami sladkorne pese in koruze, 5 kilogrami pivskih tropin, kilogramom sena, zdrobljenimi repičnimi tropinami in sojo, koncentrat pa dobijo v krmilnem boksu. Mešanico za teleta delajo sami. Vsebuje seno, slamo sojo in melaso. Junija je bila osnovna odkupna cena 28,5 centa, z dodatki na vsebnosti in davkom pa je znašala 35 do 36 centov na liter. V hlevu imajo molzišče »ribja kost« 2 × 7, za molžo vseh krav pa dnevno potrebujejo pet ur. Cisterna za mleko je velika 12 tisoč litrov, vendar je že malo majhna.

 

Mleko odkupuje mlekarna Hohhwald. Gospodar daje velik poudarek genetiki, saj ima trenutno v osemenjevalnem centru kar tri genomske bike. Prvi je Golden One, saj je najboljši Golddayev potomec. Njegova plemenska vrednost je 152. Drugi je Login (oče Logan), s plemensko vrednostjo 152. Tretji bik pa je Guide (očeta Guarini), s plemensko vrednostjo 144. Pri izbiri semena je bil enakomeren poudarek na proizvodni sposobnosti, telesnih oblikah in dolgi življenjski dobi živali. Tako so njihove živali dosegle visoke genomske plemenske vrednosti. Telice tako dosegajo plemenske vrednosti preko 160. Leta 2013 so v istem času v hlevu imeli sedem krav molznic z življenjsko mlečnostjo več kot 100 tisoč litrov mleka. Zaradi dobrega zdravja živali lahko veliko telic prodajo drugim rejcem. Krave prodajajo doma. Letno prodajo okoli 40 bikcev za naravni pripust. Ti dosegajo ceno od 1.500 do 2.500 evrov pri starosti od 6 do 12 mesecev. Cena je odvisna od genomske plemenske vrednosti. Najboljši bik, ki so ga uporabljali, je bil bik Shottle, saj so dobili kar 60 njegovih potomk. Veliko jim pomenijo tudi razstave, ki se jih uspešno udeležujejo, tako na lokalni kot tudi na državni ravni. Genomske preiskave plača rejska organizacija, ker ima zelo dobro čredo. Na kmetiji prodajajo tudi zarodke, katerih cena se giblje od 600 do 1.000 evrov. Letno jih izpirajo od 10 do 20 krat.

Vsako popoldne na ekskurziji smo si ogledali tudi eno belgijsko mesto. Ta so bila Stavoren, Alkmeer, Gauda, Amsterdam in Gent.

Na poti proti domu smo se ustavili tudi na kmetiji, kjer je Damjan Zore opravljal prakso pred 27 leti.

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
28. 10. 2015

Bernard Krone – Premos 5000

Naslednja novica
Strokovni nasveti
30. 10. 2015

John Deere – ProCut

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke