• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Evropa in svet
  • Kibuc Harford

Deli

Anton Darovic
20. 05. 2011

Kibuc Harford

V kibucu Hardorf pridelujejo zelenjavo in vzrejajo krave molznice na ekološki način. Površine, ki jih obdelujejo, obsegajo 90 hektarjev. Na delu zemljišč pridelujejo zelenjavo in imajo zasajene oljke za pridelavo oljčnega olja, na preostalih površinah pa pridelujejo krmo za govedo. Imajo 180 krav molznic in 150 glav mlade živine. Povprečna letna mlečnost črede je 11.000 kilogramov mleka v ekoloških razmerah reje. Ekološki način kmetovanja so ubrali po pravilih Rudolfa Steinerja, ki je pred sto leti uvedel ekološko kmetijstvo v Nemčiji in Švici. Ker vse krme ne predelajo sami, morajo veliko ekološke krme za govedo kupovati.

Pred leti so bili pri pridelavi ekološke zelenjave usmerjeni v prodajo na tuje trge. Tako so pridelovali samo nekaj vrtnin in v velikih količinah ter jih izvažali. Pri takšnem načinu trženja niso bili ekonomsko uspešni, ker jim je veliko posrednikov pri prodaji vzelo ves zaslužek, zato so se odločili, da pridelajo le toliko zelenjave, kot je lahko prodajo na lokalnem trgu. Pridelavo so tako prilagodili količini, ki jo lahko prodajo v lastni trgovini in večjim kupcem v njihovi okolici. Tako imajo zdaj v ponudbi vso zelenjavo prek celega leta, kolikor jim dopuščajo vremenske razmere. Največja težava je poletna suša, zato vse površine namakajo. Na kibucu pa imajo tudi dom za usposabljanje duševnih bolnikov. Del njihove terapije predstavlja prav delo na poljih z zelenjavo. Terapija poteka tako, da dva bolnika delata pod nadzorom enega inštruktorja.

V kibucu Hardorf imajo dve biološki čistilni napravi, eno za čiščenje fekalnih vod prebivalcev in eno za odpadne vode iz molzišča in mlekarne. Vodo, ki izteka iz čistilnih naprav, porabijo za namakanje površin, na katerih pridelujejo krmo za govedo.

Na farmi letno pridelajo 2,400.000 kilogramov ekološkega mleka in vsega predelajo v lastni mlekarni. Krmljenje krav je bilo tudi na tem kibucu enako kot na drugih, ki smo jih obiskali: z enakim mešalnim vozom in ekološkimi surovinami. Pokazali so nam silažo iz bombažnega semena, detelj in ostankov pri proizvodnji pomarančnih sokov. Hlev je narejen po načelu kompostnega gnoja, vse krave pa so z rogovi, ker jih kot ekološki obrat ne smejo odstranjevati.

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
20. 04. 2011

Skupine povzročiteljev mastitisa in njihove lastnosti

Naslednja novica
Uncategorized
24. 05. 2011

Okoljski in oportunistični povzročitelji mastitisa

Aktualno

Novice
14. 05. 2025

Začeli bodo preoblikovati svetovalno službo

Evropa in Svet
14. 05. 2025

Nemški minister za kmetijstvo je Alois Rainer

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

dr. Jože Podgoršek
Dogodki
08. 01. 2025

15. zelenjadarske urice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke