• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Govedoreja
  • Finalisti za nagrade EU za ekološko pridelavo 2025

Deli

Priredba in prevod Darinka Sebenik
27. 06. 2025

Finalisti za nagrade EU za ekološko pridelavo 2025

Foto Agriculture and rural development - spletna stran

Znana so imena finalistov za nagrade EU za ekološko pridelavo 2025. V vsaki kategoriji so bili izbrani trije najboljši projekti, ki predstavljajo 21 finalistov iz 13 držav EU. Zmagovalci v sedmih kategorijah bodo razkriti na uradni slovesnosti v Bruslju, 23. septembra 2025, v okviru dogodkov in dejavnosti, ki obeležujejo letni dan ekološke pridelave v EU.

 

Nagrade EU za ekološko pridelavo so bile prvič podeljene leta 2022, kot zaveza v okviru akcijskega načrta za razvoj ekološke pridelave. Cilj nagrad je prepoznati odličnost v celotni vrednostni verigi ekološke pridelave, od kmetov in restavracij do malih in srednjih podjetij (MSP) in mest. Prav tako krepijo splošno prepoznavnost vrednostne verige ekološke pridelave in razvijajo poznavanje logotipa ekološke pridelave. Letos poteka bodo nagrade podelili četrtič. Nagrade so podeljen projektom, ki so izjemni, inovativni, trajnostni in navdihujoči ter dodajajo resnično vrednost ekološki pridelavi in ​​porabi. Zmagovalci imajo priložnost predstaviti svoje projekte širšemu občinstvu in prikazati najboljše prakse. Slovenija ima svojega predstavnika, in sicer Biohotel St. Daniel iz Štanjela na Primorskem.

 

Nagrade skupaj organizirajo Evropska komisija, Evropski ekonomsko-socialni odbor, Evropski odbor regij, COPA-COGECA in IFOAM Organics Europe. Žirijo za nagrade sestavljajo predstavniki teh organizacij ter predstavniki Evropskega parlamenta in Sveta EU. Žirija izbere zmagovalce v vsaki kategoriji tako, da njihove projekte oceni glede na horizontalna merila za podelitev nagrad.

Letošnji finalisti v vsaki kategoriji so:

Najboljša ekološka kmetica

  • Sonia Meirhaeghe, SEP Terobio, Fauges, Aube, Francija
  • Kaisa Rautakannel, Kuorttisen Luomukanala (ekološka perutninska farma), Lappeenranta, Južna Karelija, Finska
  • Albina Yasinskaya, ekološka kmetija Rozino, Rozino, provinca Haskovo, Bolgarija

Najboljši ekološki kmet

– Lieven Devreese, Het Polderved, Knokke-Heist, Flandrija, Belgija

– József Büki, Velence-Bio Kft., Velence, okrožje Fejér, Madžarska

– Stefan Romstorfer, Neuland.bio, Raggendorf, Spodnja Avstrija, Avstrija

Najboljša ekološka regija/»bio-okrožje«

  • Võru Country, Estonija
  • Bamberger Land Eco model, Bamberg, Bavarska, Nemčija
  • Regija Murcia, Španija

Najboljše ekološko mesto

  • Chaves, Alto Tâmega, Vila Real, Portugalska
  • Valpaços, Alto Tâmega, Vila Real, Portugalska
  • Bio-Stadt Bonn, Severno Porenje-Vestfalija, Nemčija

Najboljše malo in srednje veliko podjetje za predelavo ekološke hrane

  • Joseph Brotmanufaktur GmbH, Burgschleinitz, Spodnja Avstrija, Avstrija
  • Herta Bio Apicole SRL, Galeș, Sibiu, Transilvanija, Romunija
  • Cantero de Letur, S.A, provinca Albacete, Kastilja-La Mancha, Španija

Najboljši trgovec z ekološko hrano

  • Leteča tržnica Din drag de Bucovina, okrožje Suceava, Romunija
  • Radis&Bona eG, Regensburg, Bavarska, Nemčija
  • Kornblume Brinker GmbH, Lingen, Spodnja Saška, Nemčija

Najboljša restavracija/strežba hrane z ekološko hrano

  • Biohotel St. Daniel, Štanjel, Primorska, Slovenija
  • Zotter Schokolade GmbH, Riegersburg, Štajerska, Avstrija
  • Restavracija Peskesi, Heraklion, Kreta, Grčija

Več informacij o kandidatih, merilih za izbor in nagradah v Splošne informacije najdete na spletni strani EU Organic Awards.

Prejšnja novica
Evropa in Svet
24. 06. 2025

Na cene hrane začenja vplivati tudi suša

Aktualno

Evropa in Svet
27. 06. 2025

Prvi ukrep novega nemškega kmetijskega ministra

Strokovni nasveti
27. 06. 2025

Varstvo soje

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke