Deveti salon penečih vin
Na 9. Salonu penečih vin Ljubljana, ki bo 9. junija 2023, med 15. in 21. uro, na čarobnem vrtu Lili Novy in v restavraciji Pen klub, bo svoja odlična peneča vina predstavilo okoli 30 slovenskih in hrvaških pridelovalcev penečih vin, za kulinarično spremljavo pa bo poskrbel Chef Mojmir Šiftar.
Najlepše mesto bo zopet zasijalo v soju najboljših mehurčkov
Po lanski nadvse uspešni salonski premieri na prostem, ki je potrdila pravilno odločitev organizatorjev, da oba salona – ljubljanski in zagrebški – iz hotelov preselijo na prosto, v objeme zelenila mestnih parkov in iz začetka leta premaknejo v pomlad, bosta tudi letošnja oba salona iz mreže salonov penečih vin sledila lanskemu modelu. 9. Salon penečih vin Ljubljana vabi v družbo iskrivih mehurčkov v petek, 9. junija 2023, zagrebški pa teden prej, t.j. v petek, 2. junija 2023, v park Maksimir.
Rado Stojanovič, direktor ljubljanskega salona se posebno veseli kulinarične nadgradnje, za katero bo tudi tokrat poskrbel renomirani Chef Mojmir Šiftar iz restavracije Pen klub, ki sodi pod okrilje Kaval group. Chef Mojmir Šiftar si je kulinarično nadgradnjo zamislil dvonivojsko – na vrtu Lili Novy bodo za obiskovalce pripravili različne zalogaje, ki bodo odlična spremljava penečin se vinom, v restavraciji Pen kluba pa bodo pripravili tudi večhodno večerjo, katere rdeča nit bodo najvišje ocenjena peneča vina letošnjega salona.
Salonske kordinate:
– datum: petek 9. junij 2023, med 15. in 21. uro
– lokacija: vrt Lili Novy in restavracija Pen klub, Ljubljana
– vstopnice: je možno kupiti v predprodaji po ceni 30 eur oziroma 25 eur za študente; vstopnice bodo na dan salona na voljo tudi na blagajni ob vhodu na salon.
Ocenjevanje mreže Salonov penečih vin
Kot vsako leto doslej, smo tudi letos pred salonoma v Ljubljani in Zagrebu organizirali veliko, mednarodno ocenjevanje mreže salonov penečih vin, ki je potekalo v sovoto, 20. Maja 2023, v restavraciji Pen klub, v Ljubljani. Letos je sedemčlanski komisiji slovenskih in hrvaških enologov, sommelierjev in vinskih akademikov/ diplomantom londonske šole Wset predsedovala izr. prof. dr. Ana-Marija Jagatić Korenika iz Agronomske fakultete v Zagrebu. Komisija je ocenila 74 vzorcev. Absolutna zmaga je prvič v zgodovini ocenjevanja mreže odšla na Hrvaško – v klet Kopjar iz Zagorja, kjer so pridelali zmagovalni rosé. Peneče vino pridelano po klasični metodi Kopjar Organic Rosé Pinot Noir je prejelo 91,2 točki, kar je tudi najvišja ocena v zgodovini ocenjevanja.
Novost letošnjega ocenjevanja nova kategorija belih penečih vin pridelanih po tankovski ali charmat metodi. Tako bodo na 9. Salonu penečih vin Ljubljana prvič podeljena priznanja v treh kategorijah – poleg že omenjene kategorije sta tu še tradicionalni kategoriji belih in rosé penečih vin pridelanih po klasični ali šampanjski metodi.
Najvišje ocenjena vina 9. Salona penečih vin Ljubljana za leto 2023 so:
Bela, peneča vina, tankovska metoda
1. mesto: Simčič Karol & Igor & Marijan, Penina brut, 2021, Primorska, Goriška brda
2. mesto: Simčič Karol & Igor & Marijan, Muškatna penina, 2021, Primorska, Goriška brda
3. mesto: Puklavec Family Wines, Jeruzalem Ormož sec, Podravje, Štajerska Slovenija
Bela, peneča vina, klasična metoda
1. mesto: Albiana Wines, Penina brut, NV, Posavje, Dolenjska
2. mesto: Klet Krško, Turn Premium bela penina, 2019, Posavje, Dolenjska
3. mesto: Simčič Karol & Igor & Marijan, Penina Brut Nature, 2017, Primorska, Goriška brda
Rosé peneča vina, klasična metoda
1. mesto: Vino Kozinc, Zara, brut, NV, Dolenjska, Slovenija
2. mesto: Monte Rosso, Monteclassico rosé, Hrvatska Istra i Kvarner, Hrvatska Istra, Hrvaška
3. mesto: Radgonske gorice, Zlata radgonska penina Ciconia rose brut, Podravje, Štajerska Slovenija
Spremljevalno-izobraževalni program
Salon bo tradicionalno imel tudi spremljevalni program v obliki delavnic oziroma vodenih degustacij. Letos bosta obiskovalcem na voljo dve – ob 16. uri bodo lahko spoznali najvišje ocenjena peneča vina letošnjega ocenjevanja mreže. Degustacijo z naslovom »Slovenija & Hrvaška: prijateljstvo v kozarcu penečega« bosta vodili prof. Marija Vukelić, direktorica zagrebškega salona in dr. Nina Levičnik, ustanoviteljica mreže SSW. Dve uri kasneje pa obiskovalce čaka prav posebna peneče se cvetoča degustacija, ki je zaradi svoje posebne zgodbe v tem tenutku še ovita v tanico skrivnosti…
Opomba: Udeležba na delavnicah je vključena v ceno vstopnice; obvezna pa je rezervacija mesta, ker so le-ta omejena. Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa.