Darinka Sebenik, 06/28/2021

Kislo mleko

Foto: Anton Jarc

Sestavine: za 4 osebe približno 1 l svežega mleka, 1 žlica kislega mleka ali smetane

Priprava

Toplo mleko takoj po molži ohladimo na 22 °C (poleti na 18). Dodamo mu cepivo (na 1 liter mleka 1 žlica kislega mleka ali kisle smetane). Mleko nalijemo v steklene posodice, prenesemo v temen prostor, kjer ni pretoplo. Mleko je primerno kislo po približno 24 urah. Zakisano mleko shranimo v hladilniku. Najboljše je sveže, vendar ga lahko shranimo tudi za skoraj teden dni. Pri kisanju uporabljamo steklene ali emajlirane posode, ker tako mleko ne dobi priokusa niti ni grenko. Če uporabljamo lončene, pa mora biti glazura na notranji strani gladka, nič počena.

Kislo mleko iz mlekomata

Surovo mleko je s prihodom mlekomatov laže dostopno in marsikdo se loti priprave kislega mleka, še posebno poleti. Večinoma je surovo mleko danes tako čisto, da kisanje mleka brez dodatka cepiva več ne uspe. Vsaj pri prvi pripravi si pomagajmo s kislim mlekom ali smetano iz trgovine, pozneje pa lahko dodamo svežemu mleku žlico kislega mleka od prejšnjega kisanja; le dobro mora biti in ne prestaro.

view counter