Darinka Sebenik, 08/10/2020

Namaz iz paprik - rahlo pekoč

Sestavine: 3 kilograme paprik, 2 feferona, 5 velikih paradižnikov, 2,5 dl ajvarja, 0,5 l gorčice, 2 stroka česna, 2 dl olja, 1 žlica soli, 3 žlice sladkorja, mleti poper, 2,5 dl kisla za vlaganje, 1,5 dl vode, malo mletega popra.

Priprava

Papriko očistimo, narežemo na manjše kose, narežemo paradižnik in tudi oba feferona.  V večji posodi zavremo kis z vodo in sladkorjem ter soljo in vanj stresemo narezano maso ter nazadnje dodamo še strt česen. Premešamo in ko zavre, na manjšem ognju vremo še 10 do 15 minut. Pokrijemo in pustimo stati nekaj ur, toliko da se ohladi. V manjši posodi pripravimo »omako« iz ajvarja, gorčice, olja, popra tako, da vse skupaj zavremo, prav tako pa zavremo tudi ohlajeno maso paprike in paradižnika ter s paličnim mešalnikom malo zmiksamo, da dobimo manjše koščke. Ko zavre, pustimo vreti pet minut, nato dolijemo zavreto »omakco« in dobro premešamo. Napolnimo kozarce, jih zapremo in pasteriziramo v pečico na 90 °C, 30 minut. Pustimo v pečici, da se ohladi in shranimo v temen hladen prostor.  Nato še vročo maso naložimo v manjše kozarce. Zapremo jih, zavijemo v rjuho ali koc in pustimo, da se dobro ohladijo.

Namig: Lahko dodate tudi več feferonov, če imate radi pekoč okus, lahko pa tudi brez njih in dobite zelo okusen namaz blagega okusa.

view counter