David Prinčič, 12/30/2020

Goveja pečenka wellington

Foto: Anton Jarc

Sestavine: 1 kos pljučne pečenke (približno 80 dag), 50 dag lisičk, jurčkov ali šampinjonov, 2 žlici gorčice, 1 strok česna, 20–25 dag pršuta, 1 večja šalotka, poper, sol, timijan, čili, žajbelj, rožmarin, sladka ali kisla smetana in olje ter 2 žlici masla.

Sestavine za vlečeno testo: 2 dl moke, mlačna voda, sol, žlica olja.

Priprava testa

Moko damo v posodo in na sredini naredimo jamico, vanjo pa vlijemo mlačno vodo, sol in olje. Iz vsega naredimo prožno testo, ki naj ne bo pretrdo, nato pa ga damo počivati v pokrito posodo za vsaj 30 minut, lahko tudi dlje.

Priprava mesa

Pljučno pečenko natremo s soljo, poprom in rožmarinom ter pustimo počivati. Na tenko narežemo in drobno nasekljamo 40 dag gobic ter jih popečemo na olju, toliko da spustijo vodo. Nato dodamo sol, poper, timijan in čili. Razvijemo folijo in nanjo naložimo rezine pršuta, na pršut damo preprežene gobice in na to položimo popečen kos pečenke, ki smo ga premazali z gorčico. Vse skupaj trdno, zelo trdno zavijemo s folijo in damo počivati v hladilnik za dobro uro ali pa prek noči. Testo razvaljamo in razvlečemo ter tenko premažemo z raztopljenim maslom, nanj pa odvijemo pljučno z nadevom in ga zelo tesno zvijemo skupaj. Robove stisnemo ter odrežemo presežek testa. Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija in vanjo damo pečenko, ki jo povrh premažemo z rumenjakom in pečemo na tej temperaturi približno dvajset minut, nato pa po želji temperaturo zmanjšamo za nadaljnje pol ure, da dobimo srednje pečeni file.

Ko je pečenka pečena, prepražimo na olju še drobno sesekljano šalotko, jo posolimo, dodamo strok česna ter preostale gobice. Vse skupaj pražimo nekaj minut, dodamo še žajbelj, timijan, sol in na koncu smetano (lahko kislo ali sladko). Omako prelijemo čez wellingtonovo pečenko, ki smo jo narezali na približno 2,5-centimetrske rezine. Kot priloga je najboljši pire krompir, ki nima močnega okusa.

view counter