Obvestilo, 02/05/2020

Nagrajena najbolj inovativna živila letošnjega leta

Inštitut za nutricionistiko nagrade za inovativnost živil podeljuje že šesto leto. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila ter  spodbujati gospodarstvo pri njihovem razvoju, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo. Na lanski javni razpis so bili povabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil v Sloveniji (ti so lahko posredovali največ tri predloge). Dve tretjini predlogov so oddali industrijski proizvajalci, drugo pa kmetije. Skupno je Inštitut za nutricionistiko obravnaval 84 predlogov živil, proizvedenih v Sloveniji in danih na trg v zadnjem letu.Projekt pa sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje »Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj.

Nagrajena živila

Nagrade za najbolj inovativna živila so prejeli Bio dobrote - Kmetija Žgajnar za jogurt z lanenimi semeni, Ljubljanske mlekarne za gosti jogurt Siggi's skyr, Don Don za kruh proteinc in Mercator IP za Minute zelenjavni namaz Veganski tatarc.

Posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je prejelo podjetje Panorganix za linijo slovenskih rezanih solat, podjetje Mercator Emba pa je prejelo posebno nagrado za inovativnost pri zmanjševanju vsebnosti sladkorja pri kakavovem prahu Benquick in desertnem prelivu Sladki greh.

Posebno mesto za izdelke iz ajde

Posebnost letošnjega razpisa je bila, da so bili proizvajalci vnaprej povabljeni k razvoju izdelkov iz ajde. V tej skupini izdelkov so nagrade prejeli Spar Slovenija za kruh tatarski hlebček, Mlinotest za polento naše none z ajdo, Kmetija Klepec za ajdove hrustavčke, Mercator IP za Minute ajdov narastek s tofujem ter Mlinarstvo Rangus za testenine - zlate tatarske bio ajdove valvice.

view counter