prevod po Ag-press, 01/17/2020

Januarja 2020 pojav ptičje gripe v EU

V nemški reviji TopAgrar so objavili, da imamo v EU tri države, kjer se je te dni pojavila ptičja gripa. Menda pa je najbolj prizadeta Turčija.

Virus H5N8, visoko patogeno obliko, našli pri bolnih živalih na Poljskem, Slovaškem in Madžarskem. Virus so potrdili na ministrstvu za zdravje in AGES (avstrijska agencija za zdravje in zanesljivo preskrbo s hrano).

Vendar vrsta virusa (H5N8), ki trenutno kroži po Evropi, ne predstavlja nevarnosti za ljudi in druge živali, razen za perutnino. Pri piščancih, puranih in številnih divjih pticah se pojavijo virusi gripe podtipov H5 in H7. Race, gosi in druge divje ptice težko zbolijo ali ne kažejo simptomov, so pa pomembne za njegovo širjenje.

Virus se izloči z blatom, slino in solzno tekočino. Če je veliko prahu, je možna tudi posredna onesnaženost skozi zrak. Na kaj morajo biti še posebej pozorni perutninarji v tem trenutku, če sumijo na ptičjo gripo v svoji jati:

-          nepričakovano večje število mrtvih živali v populaciji,

-          izrazito upadanje nesnosti,

-          težave z dihanjem,

-          krvavitve ali edemi na konicah glavnika, glave, vratu oz. nog, utrujenost in vročina.

O sumu ptičje gripe naj takoj obvestitvijo uradnega veterinarja pri pristojnem okrožnem upravnem organu, ki bo sprožil nadaljnje ukrepe.

view counter