Darinka Sebenik, 07/02/2020

Avstrija o glifosatu, ki ni tako škodljiv

Avstrijski parlament je danes obravnaval dve vlogi za uporabo fitofarmacevtskega sredstva glifosat in na pobudo socialdemokratske stranke (SPÖ) dokončno spet sprejela splošno prepoved glifosata, z nekaj izjem, in to brez glasov Ljudske stranke (ÖVP). Začetek veljavnosti prepovedi je bil sicer določen za 1. januarja 2020. Takrat je  ÖVP podala pobudo za omejeno uporabo glifosata na javnih prostorih in za neprofesionalno uporabo in ostala v manjšini, zdaj pa bo so uredbo prilagodili, tako da je v skladu s pravili EU na tem področju.

ÖVP se boji za trge za avstrijske kmete

ÖVP v začetku leta ni mogel dobiti doseči delne odprave splošne prepovedi glifosata, četudi so v parlamentu utemeljevali to z zmanjšanjem konkurenčnosti za avstrijske kmete. Za Georga Strasserja (ÖVP) na to temo pogosto ni dejanske razprave in je kmete predstavil kot »škropilce strupa«, četudi pridelujejo kakovostno hrano. Nekako se politiki vrednosti kmeta v Avstriji le zavedajo, saj Klaus Lindinger (ÖVP) pojasnil, da če sprejmejo tako odločitev, morajo za svoje kmete zagotoviti pogoje, da bodo ostali konkurenčni. To je možno doseči z uporabo enakih standardov za uvožene proizvode in domače pridelke in izdelkov. Predlog ÖVP, za delno uporabo na javnih površinah in neprofesionalno uporabo so spremenili tako, da je dovoljeno uporaba, ki upošteva zaupanje kmetov, da bodo lahko pravilno uporabljali glifosat.

Po besedah ​​Strasserja in Lindingerja bi bila popolna prepoved glifosata v nasprotju z zakonodajo EU. Sklicevali so se na nedavno predstavljene rezultate študije izvedljivosti, ki jo je naročilo ministrstvo za trajnostni razvoj. Rezultati kažejo, da zaradi glifosata ni večjega tveganja za zdravje, ampak da učinkovina lahko celo prispeva k izboljšanju tal in zaščiti podnebja. Prav tako ni primernih alternativ, ki bi to sredstvo zamenjali v kmetijstvo.

view counter