Benjamin Dolinar, mag. org. inf., 01/15/2019

Sejem Agritech – prvič

Foto: Benjamin Dolinar, mag. org. inf.

V sredo, 30. januarja 2019 – prireditev pa je trajala vse do nedelje, 3. februarja – so na celjskem sejmišču odprli prvi sejem Agritech. Sejem sta s slavnostnim nagovorom odprla koordinator Združenja uvoznikov in proizvajalcev kmetijske in gozdarske tehnike (ZKGT) Žiga Kršinar in državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek. V združenju, ki je glavni pobudnik sejma, je 31 članov, Kršinar pa je o spodbudi za sejem povedal: »Ustanovili smo sejem, ki bo odmeval. Sejem, ki bo postavil standarde za druge sejmarje in bo prijazen do kmečkih ljudi.«

Novi sejem je po mnenju dr. Jožeta Podgorška priložnost za kmetije, ko razmišljajo o nakupih za novo sezono in s tem povezanih dobavnih rokih, saj je sezona konec januarja še daleč. »Ocenjujemo, da je čas sejma izbran premišljeno, tudi prostor je dobro poznan in primeren. Sejem podpiramo tudi tako, da v soboto skupaj organiziramo dogodek, na katerem je govor o varnosti pri delu na kmetijskih in gozdarskih gospodarstvih,« je dejal dr. Podgoršek, pri tem pa še dodatno opozoril na pomen varnosti, saj je žal »vsaka nesreča na kmetijah vedno povezana s socialnim bremenom«.

Varnost pri delu na kmetiji in v gozdu je bila rdeča nit tudi na spremljajočih dogodkih ob sejmu, saj k zmanjšanju nesreč lahko veliko pripomore prav sodobna mehanizacija. Hkrati je za slovenska kmetijska in gozdarska gospodarstva, kot je poudaril sekretar Podgoršek, izjemno pomembno »posodabljanje mehanizacije v povezavi s trajnostno vzdržnim načinom in kupovanje mehanizacije, ki bo omogočala digitalizirano pridelavo hrane«.

Kaj ponuja novi sejem

Foto-galerija

Glavni namen organizatorjev in razstavljavcev je kmetom na sejmu predstaviti različne stroje in novosti, ki so na voljo na trgu. V primerjavi s sejmom v Komendi je ta sejem samo kmetijski, zato je vse na njem lahko predstavljeno bolj strnjeno. Vsi razstavni prostori so pokriti in ogrevani, zato slabo vreme ne more biti razlog, da sejma ne bi obiskali. Čeprav je sejem na prvi pogled majhen – v dobrih treh urah lahko pregledaš vse, pa po drugi strani to sploh ni slabo. Nasprotno, celo odlično je, saj si razstavljeno lahko ogledaš precej bolj zbrano in temeljito. Vsak posameznik si tako lahko laže predstavlja, kaj novosti pomenijo zanj, saj je treba pri izbiri stroja vedno pregledati dobre in slabe lastnosti ter temeljito pretehtati svojo odločitev. Pri končni odločitvi se namreč tehtnica največkrat prevesi tja, kjer je cenovno bolj ugodno. Prav gotovo se s takimi težavami srečujemo vsi, a vendar si le redki zapisujejo, koliko so odšteli za stroj in koliko so morali skozi leta uporabe še vložiti vanj, da lahko deluje varno in zanesljivo.

Še nekaj podatkov o sejmišču

Razstavni prostor se je razprostiral na več kot 16.000 kvadratnih metrih, v petih dvoranah. Predstavljenih je bilo več kot 200 različnih blagovnih znamk 66 razstavljavcev. Predstavili so se tudi slovenski proizvajalci kmetijske mehanizacije: Agromehanika, Bider, Brecko, Creina, Farmtech, Gorenc, Satler, Krpan, R. M. International, SIP in Uniforest, torej vsi, ki s svojimi izdelki »pokrivajo« slovenski prostor na področju kmetijske mehanizacije.

Na sejmu je bilo poleg drugega prestavljenih tudi več novosti, ena izmed njih pri kosilnicah Pottinger, ko je pri novi kosilnici Novacat Alphamotion Master proizvajalec skrajšal dolžino vpetja na traktor brez trikotnika. Razstavljen je bil tudi traktor leta 2019, ki je prejel nagrado za najboljši dizajn, in sicer je to Case IH MAXXUM 145 Activedrive8, traktor z novim šestcilindrskim motorjem in brezstopenjskim menjalnikom CVX. 

view counter