obvestilo KGZS, 05/16/2019

Previdnost pri nakupu zelenjave

Foto: Darinka Sebenik

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) opozarja potrošnike, da naj bodo pri nakupu slovenske zelenjave pozorni na njeno poreklo, saj nekateri skušajo zlorabiti vse večje povpraševanje po slovenski hrani

 

Na stojnicah ob cestah, tržnicah in tudi drugih prodajnih mestih se v tem času pojavlja vse več zelenjave in vrst sadja, ki so označeni kot slovenski, da bi s tem dosegli višje cene. Med drugim so tako označeni tudi nekateri pridelki, ki zaradi neugodnih vremenskih razmer pri nas, kot so nizka temperatura, deževje in veter, še niso primerni za prodajo ali pa so na voljo v zelo majhnih količinah.

 

Slovenski pridelovalci zelenjave tako opozarjajo, da je trenutno na našem trgu možno dobiti naslednjo zelenjavo slovenskega porekla: mladi krompir, paradižnik in jagode (vse to iz rastlinjakov), solata, mlada čebula z zelenjem, por, mladi česen, špinača, redkvica in šparglje, ostale vrste zelenjave pa le v zelo majhnih količinah. Zato je velika verjetnost, da vsi pridelki, ki so sedaj na voljo pri nekaterih prodajalci, niso bili pridelani pri nas in da ti trgovci zavajajo potrošnike z napačnimi navedbami porekla.

 

KGZS pričakuje, da bodo ustrezni organi poostrili nadzor nad prodajo zelenjave, hkrati pa potrošnike poziva, da z nakupom slovenske zelenjave podprejo slovenske kmete in pripomorejo k ohranitvi delovnih mest in obdelanosti slovenskega podeželja.

view counter