Darinka Sebenik, 09/19/2019

Drugi festival sirov

Preteklo leto je Združenje kmečkih sirarjev Slovenije praznovalo dvajset let delovanja. V tem času se je kakovost sirarstva na slovenskih kmetijah pomembno dvignila in je na enaki ali celo višji ravni kot kmečko sirarstvo v drugih državah z mnogo daljšo tradicijo izdelave sirov na kmetijah in v malih sirarnah. Obenem pomeni izdelava sira pomembno dopolnitev osnovne kmetijske dejavnosti in pogosto dodaten vir dohodka, predvsem ženskam.
 

 

Kdaj in kje
Dan in ura: torek, 1. oktober ob 12.00
Kaj: slavnostno odprtje drugega Festivala slovenskih sirov
Lokacija: Kongresni center Brdo pri Kranju
Trajanje festivala: od 12.00 do 19.00
Posebnost: od 10.00 do 11.30 bodo potekala B2B srečanja


Še malo o samem festivalu in Združenju
Člani Združenja so visoko obletnico praznovali z organizacijo prvega Festivala slovenskega sira na Brdu pri Kranju. Festival je doživel izjemen uspeh. V enem popoldnevu je sire tridesetih sirarjev okušalo dobrih tisoč obiskovalcev – tako ljubiteljev sira kot šefov kuhinj priznanih restavracij in gostiln.


Pri Združenju kmečkih sirarjev Slovenije so se zaradi takšnega zanimanja odločili, da Festival slovenskega sira postane stalnica. Na festivalu bo svoje sire predstavljalo okoli trideset sirarjev. Vse sire (teh bo blizu sto) bo možno tudi kupiti v festivalski trgovinici.

view counter