Boris Grabrijan, 04/02/2019

Dan bobra v Sloveniji

Zanimivosti o življenju bobra, ki ga spremljamo že desetletje tudi na Dobličici in Kolpi, bomo spoznavali skupaj na dogodku ob Mednarodnem dnevu bobra, ki je 7. april. Belokranjci imamo izjemno priložnost prisluhniti enemu največjih strokovnjakov za to področje; saj nam bo o svojem delu in življenju bobra spregovoril profesor na Fakulteti za gozdarstvo Univerze v Zagrebu dr. Marijan Grubešić. V Gostišču Madronič, v Prelesju pri Starem trgu, bo predavanju prof. Grubešića 7. aprila ob 18. uri še projekcija filma, ki ga je na reki Uni (Bosna in Hercegovina) posnel filmski ustvarjalec Hasan Arnautović. Z obema gostoma in drugimi udeleženci – pridružil se nam bo tudi koordinator Dneva bobra v Sloveniji, Andrej Hudoklin iz novomeške enote Zavoda RS za varstvo narave – se boste lahko pogovorili o skrivnostih tega vodnega sesalca in dobili nasvete o preprečevanju škod zaradi njegove aktivnosti.

 

Bober se je na Kolpo naselil sam, po tem ko je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja spet naseljen na Hrvaško. Dr. Grubešić je bil vodja tega projekta.

 

In še: zakaj je bober izginil iz večine vodotokov v Evropi? Nekoč so ga lovili tudi zaradi tega ker je njegovo meso okusno … a pravi vzrok intenzivnega lova in množičnih pobojev je njegovo krzno Zaradi izjemno finih bobrovih dlak so lahko iz njih polstili najboljši filc za klobuke, predvsem cilindre. Ko so bobra iztrebili v Evropi, so se ga začeli intenzivno pobijati še  v Rusiji (v Sibiriji), nato pa še v Severni Ameriki. Zaradi teritorijev poseljenih z bobri so potekale prave vojne med severnoameriškimi indijanskimi plemeni: Angolkini in Irokezi. Za prvimi so v resnici stali Francozi, za drugimi pa ZDA; oboji pa so kovali velike dobičke iz trgovine z kožuhovino bobra.

 

Za več informacij o današnjem stanju populacije na vodotokih, ki si jih delimo s sosedi pa se nam pridružite v nedeljo v Prelesju.

view counter