Darinka Sebenik, 12/31/2019

Črne pike na motovilcu

V Baden-Württembergu se kmetje, pridelovalci zelenjave pritožujejo zaradi množičnega pojava črnih pik na motovilcu. Svetovalka s teba območja, Anette Braun, je razložila, kaj je to in katere ukrepe lahko sprejmejo, da omilijo škodo. Veliko težav imajo namreč tudi pridelovalci ekološke zelenjave. Najprej se bolezen pokaže na kotiledonih in na spodnjih listih so vidne vodne lise, ki v treh do štirih dneh postanejo črne. Pike so najprej drobne in dosežejo premer do 4 mm: najprej so mast,e temnozelene, nato črne in brez obrobe, kasneje pa se okoli listov s pikami tvorijo klorotična področja. Listi so okrogle ali nepravilne oblike in se močno razlikujejo od zdravega tkiva.

 

Sprožilec je bakterioza Acidovorax valerianellae, ki se pojavlja le na motovilcu. Okužba rastline ni strupena, kakovost pa občutno trpi. Bolezen izvira iz okuženih semen, mladih rastlin ali iz zemlje in se v vlažnih in toplih pogojih hitro širi v temperaturnem območju med 20 in 32 ° C, ko se okužba podvoji v samo dveh do štirih urah!

Nasprotno pase bakterioza težko širi če temperatura pade pod 12 ° C ali je višja od  34 ° C. Temperatura v skladišču, med prevozom in trženjem mora biti primerno hladna. V glavnem se Acidovorax širi z zalivanjem. Sredstva za zaščito rastlin ni, zato je pomembno omejiti širjenje:

-          odstranite prizadete rastline v primeru lokalne okužbe,

-          prezračite in ohladite rastlinjake (pod 12 ° C),

-          po zalivanju rastline čim prej posušite,

-          smisleno je vklopiti ventilatorje in suho ogrevanje.

Ko se bakterija Acidovorax pojavi, moramo vedeti, da ostane v rastlinskih ostankih motovilca do tri leta, v tleh pa ne nastanjeno oblike in tudi druge gostiteljske rastline še niso znane.

view counter