Darinka Sebenik, 09/20/2018

ZDA glavna dobaviteljica soje v EU

Foto: Darinka Sebenik

Danes je Evropska komisija objavila najnovejše podatke o uvozu soje v EU, ki kaže, da je ZDA postala glavni dobavitelj tega blaga v Evropi in dosegla 52-odstotni delež v primerjavi s 25-odstotnim deležem v istem obdobju lani.

 

Dogovor med Junckerjem, predsednikom EU Komisije in Trump, predsednikom ZDA po srečanju v Washingtonu 25. julija se s strani EU uresničuje. Dogovorila sta se za povečano trgovanje na različnih področjih in izdelkih, posebej pa sta izpostavila sojo. Spremljanje podatkov uvoza  kaže, da se je uvoz iz ZDA povečal za 133% v primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta (od julija do sredine septembra 2017).

V času prvega poročanja, ki je bilo izdano 1. avgusta 2018 in je zajemalo prvih pet tednov tekočega tržnega leta, je uvoz znašal 360.000 ton, kar je 280-odstotno povečanje že med letom. Glede na celotni uvoz soje pa zdaj delež Združenih držav 52-%. To postavlja ZDA pred Brazilijo (40%), drugega glavnega dobavitelja EU, sledijo pa še Kanada (2,3%), Paragvaj (2,3%) in Urugvaj (1,7%). Seveda pa bo zanimivo izvedeti tudi, kako uspešna je bila EU na trg v ZDA!

view counter