Darinka Sebenik, 03/29/2018

Velikonočni zajtrk

Foto: Anton Jarc

Velikonočni zajtrk je lahko klasičen – šunka, potica, hren, jajca, lahko pa si vse skupaj malo popestrimo in prilagodimo. Pirhov ne olupimo, pač pa jih damo v posodo na sredino mize in tako si jih lahko vsak vzame, kolikor si jih želi. Po starih običajih bi morali zraven jesti potico, vendar je bolje, da vzamemo kos kruha, potico pa imamo potem za posladek. Največkrat se na mizi bohotijo kosi narezane orehove potice, lahko pa je tudi nekoliko drugačna, prav nič klasična.

 

Šunka je lahko goveja ali prašičja. Običajno je dimljena, lahko pa je iz svežega mesa. Če je tako, potem goveje meso za šunko teden dni mehčamo v »paci«. Kos mesa, težak od 1,5 do 2 kilogramov damo v olje z začimbami (lovorov list, nekaj zrn popra, žajbljevi listi, sol, bazilika in majaron) ter primešamo 2 dl kakovostnega belega vina. V petek damo meso v pečico, še prej ga popečemo na vroči maščobi in potem položimo v pekač ter dve uri pečemo na 180 stopinjah, ob tem pa redno polivamo s tekočino, v kateri je bilo meso. Na koncu dodajamo še malo vode. Ko je šunka pečena, jo damo v posodo skupaj z omako in pustimo, da se ohladi, vmes pa kos vseeno nekajkrat obrnemo. Na veliko nedeljo začnemo hladno meso rezati na tenke rezine in okrasimo.

 

Hren je obvezna sestavina prazničnega obroka, saj dobi meso boljši okus, pa tudi laže prebavljivo je. Lahko ponudimo sveže naribanega, vendar tak ni obstojen, pa še zelo oster je lahko. Najbolje je, da ga naribamo, malo okisamo, dodamo olje in ščep soli in vanj narežemo na zelo drobne koščke en pirh (zagotovo kakšen poči med kuhanjem). Tak hren izgubi nekaj ostrine, hkrati pa je izredno okusen. Če je še vedno preoster, dodamo žličko tople vode – če dodamo preveč tople vode, izgubi vso ostrino.

 

Lešnikova potica

Sestavine za testo: 50 dag moke (pol mehke, pol ostre), 4 dag kvasa, od 6 do 8 dag masla, 8 dag sladkorja, 2 rumenjaka, 1 celo jajce, 2,5 dl mleka, limonina lupinica, vanilijin sladkor, sol, 2 žlici ruma.

Priprava testa

Obe vrsti moke zmešamo in presejmo v posodo. V sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in zalijemo z malo mlačnega mleka, premešamo in pustimo stati 10 minut. V tem času kvas naraste, če je kuhinja primerno topla (nad 20 stopinj Celzija, sicer traja dlje časa). Medtem pripravimo – najbolje z metlico za stepanje – gladko tekočo maso iz mleka, stopljenega masla, rumenjakov, jajc, sladkorja, naribane limonine lupinice, vanilijinega sladkorja in ruma, ki jo vlijemo na vzhajan kvas in vse skupaj zmešamo. Šele potem testo solimo! Najprej stepamo s kuhalnico, in ko se testo loči od nje, še z roko narahlo gnetemo ter vtepamo dodatno nekaj zraka, nato pa testo pomokamo in vzhajamo v zaprti posodi. Če želimo zares dobro, mehko, voljno testo, ga vzhajamo dvakrat.

Nadev za lešnikovo potico: 50 dag praženih mletih lešnikov, 5 dag piškotnih drobtin, 15 dag masla, 15 dag sladkorja, 1,5 dl sladke smetane, 2 jajci, vanilijin sladkor, rum.

Priprava nadeva

Lešnike damo v pekač in jih segrejemo na 40 stopinj, da odstopi lupina, šele nato jih zmeljemo. Maslo in sladkor penasto zmešamo, primešamo jajci, sladko smetano, vanilijin sladkor, rum in nato še zmlete lešnike. Nadev namažemo po razvaljanem testu, potresemo piškotne drobtine in tesno zvijemo ter damo v namaščen model in v pečico, predhodno ogreto na 200 stopinj, po 15 minutah pa na 180 stopinj, ter pečemo približno eno uro.

view counter