obvestilo KGZS, 03/06/2018

29. državna razstava DSK

Na dneve Dobrot slovenskih kmetij, ki bodo letos med 18. in 20. majem v minoritskem samostanu na Ptuju, potekajo intenzivne priprave. Razpis za sodelovanje kmetij na 29. državni razstavi Dobrot slovenskih kmetij je bil objavljen 24. januarja in kmetije so že končale prijave  izdelkov v ocenjevanje.


Odziv kmetij je zelo dober, saj je prijavljenih več kot 1000 izdelkov iz 14 skupin iz domovine in zamejstva.
Izziv za sodelovanje na razstavi je tako  za ljubiteljske predelovalce kakor za tiste, ki imajo na kmetijah dopolnilno dejavnost že registrirano in dobrote tudi tržijo na lokalnem trgu. Izdelki, ki jih pripravljajo skrbne roke slovenskih gospodinj in gospodarjev, so del kulturne dediščine slovenskega podeželja, ki jih bomo že devetindvajsetič spoznavali na Dobrotah slovenskih kmetij.


Kot vsako leto je tudi tokrat poudarek na eni izmed sodelujočih regij, tokrat bo Dolenjska z Belo krajino in Posavjem, ki je znana po kakovostnih izdelkih iz moke, mesa, vina in drugih dobrotah. Poudarek na letošnji razstavi bo zaščiti slovenske potice iz domovine in zamejstva. Likovni natečaj vrtcev in osnovnih šol pa je namenjen svetovnemu dnevu čebel na temo Čebelice moje prijateljice.  


Na vseh dosedanjih razstavah Dobrote slovenskih kmetij je bilo skupaj podeljenih 18.283 priznanj, od tega 5.019 bronastih, 5.958 srebrnih in 7.306 zlatih priznanj ter 996 znakov kakovosti.


Več informacij: Peter Pribožič, tel.: 031 688 844, peter.pribozic@kgz-ptuj.si

view counter