obvestilo KGZS, 09/16/2018

15. vseslovensko srečanje kmetov

Foto: Franc Uršič

Pridružite se nam na Ponikvi, rojstnem kraju blaženega Antona Martina Slomška, zavetnika kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, v nedeljo, 14. oktobra 2018 na 15. vseslovenskem srečanju kmetov in vseh, ki jim je kmetijstvo blizu.

Srečanje se bo pričelo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, kjer bo ob 12. uri ob somaševanju duhovnikov mašo daroval upokojeni ljubljanski škof msgr. mag. Alojz Uran. Sodelovali bo evangeličanski škof Geza Filo. S svojim petjem bodo mašo obogatili člani mešanega pevskega zbora Koral Laško.

Ob 14. uri bomo druženje nadaljevali s slavnostno akademijo pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu. Vodilo letošnjega srečanja je Slomškova misel »Že v malem zrnu vse bogastvo je«. Izpostaviti želimo četrto božjo zapoved, pomen medgeneracijskega dialoga, sobivanja, različnega pogleda na svet, trenja in sodelovanja. Osrednja gostja akademije bo kmetica leta 2017 Karolina Dragica Črešnar.

Druženje bomo zaključili s pogostitvijo. Tradicionalni golaž in dobrote s kmetij bodo pripravili člani prostovoljnega gasilskega društva Ponikva in članice okoliških društev kmečkih žena ob sodelovanju učencev Srednje kmetijske šole Šentjur.

Na Slomu bo možen ogled hiše, kjer se je leta 1800 rodil Anton Martin Slomšek. V njej je prikazana življenjska pot velikega duhovnika, vzgojitelja in narodnega buditelja.

Pri izvedbi srečanja poleg Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije sodeluje občina Šentjur pri Celju, župnija Ponikva in številni prostovoljci.

Za tiste, ki bi se srečanja radi udeležili, pa nimajo prevoza, se bodo po nekaterih Območnih enotah Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije

view counter