obvestilo MKGP, 06/30/2018

Čebelam naziv Državljan Evrope 2018

Foto: Franc Uršič

Državljan Evrope 2018. Nagrado, katere predlagatelji nagrade so vsi evropski poslanci iz Slovenije, je prejela Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) za pobudo za razglasitev Svetovnega dneva čebel ter spodbujanje mednarodnega sodelovanja in evropskega združevanja pri uresničevanju te pobude.

»Svetovni dan čebel je predlagala Čebelarska zveza Slovenije. Da je pobuda dobila širšo mednarodno, kakor tudi domačo podporo, pa je med zaslužnejšimi minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan. Skupina na kmetijstvu je koordinirala mednarodne aktivnosti in lobiranja pri FAO in OZN.« S temi besedami je moderator dogodka Državljan Evrope 2018, ki se je danes odvijal v prostorih hiše EU v Ljubljani, napovedal govor ministra mag. Dejana Židana. Ta je obudil spomine od samega začetka projekta, ko ga je predsednik ČZS Boštjan Noč prvič poklical in mu predstavil idejo svetovnega dneva čebel, do ključnih pogovorov s svetovnimi voditelji, predstavniki Združenih narodov in decembrske razglasitve v New Yorku.

«Slovenske čebelarke in čebelarji ste najboljši, niti približno pa niste z delom končali.« S temi besedami je minister hotel še spomniti na dogajanje v Luxembourgu na Svetu kmetijskih ministrov prejšnji teden, kjer je Slovenija  poročala o pobudi za svetovni dan čebel ter o prvi obeležitvi tega dneva v Sloveniji, v sklopu katere je potekala ministrska konferenca. Slovenija je države članice EU pozvala tudi k nadaljnjim aktivnostim za zaščito čebel in ostalih opraševalcev. Carmenu Vella, komisar EU za okolje, ribištvo in pomorske zadeve, pa je predstavil skupno pobuda Komisije za zmanjšanje ogroženosti medonosne čebele in divjih opraševalcev na evropski ravni, ki po besedah ministra vsebuje marsikatero poglavje, ki ga je Slovenija pripravila v gradivu za svetovni dan čebel. Židan je na koncu še povedal, da brez opraševalcev ne moremo preživeti, opraševalci pa ne bodo preživeli samo, če bodo sprejeti dokumenti, ampak mora biti v ozadju veliko dela, da bomo vsi skupaj preživeli.

view counter