Obvestilo UVHVVR, 01/12/2017

Skrb za živali v ekstremnem mrazu in prevoz

Slovenijo je zajel mraz, s temperaturami pod lediščem, ki bo po napovedih trajal še vsaj do konca tedna. Zato opozarjamo lastnike in skrbnike živali, da ustrezno poskrbijo za svoje živali.
Živali, ki bivajo zunaj v hladnem delu leta, potrebujejo dodatno energijo, da lahko vzdržujejo telesno temperaturo, zato ne pozabite na nekoliko povečano krmljenje in hranjenje v hladnem zimskem obdobju.
V obdobju, ko tudi podnevi temperatura ostaja pod lediščem, priporočamo vsem lastnikom in skrbnikom živali, da omogočijo svojim živalim počitek v zaprtih prostorih s suhim ležiščem. Pasje ute so primerne samo, če so dobro izolirane (tla, streha in stene z vsaj 5 cm izolacijskega materiala), niso izpostavljene prepihu in vetrovom, so več prekatne in imajo psi ustrezen material za ležišče (zelo primerne so večje količine slame).
Za pasje mladiče, kratkodlake pse, male družne pse in hrte, je zunanja namestitev v ekstremnih zimskih temperaturah povsem neprimerna. Za naštete pse se za sprehode v takih ekstremnih temperaturah svetuje uporaba zaščitnih oblačil, ki prekrijejo izpostavljene dele, na katerih se pes hitro ohlaja, ter zaščita tačk (proti zmrzali in/ali soljenim ulicam in cestam) z mazili ali z nepremočljivimi nogavicami.
Prostoživeče zunanje mačke v tem času potrebujejo več energetsko bogate hrane in toplejše zavetje s suhim in dobro izoliranim ležiščem.
Tudi za pašne živali so temperature pod -10°C ekstremne in živali v takih razmerah potrebujejo dovolj krme (prežvekovalci dovolj krme sena, slame) suh prostor za počitek, ter pitno vodo, kar je v trenutnih razmerah težko zagotavljati, zato priporočamo, da se živali umakne v hleve.


Prevoz živali v mrzlem vremenu
V času nizkih temperatur, ki so zajele Slovenijo ter še nekatere druge države, bodite še posebej pozorni pri prevozu živali.
Glede na zakonodajo (Uredba Sveta (ES) 1/2005 o zaščiti živali med prevozom) morate pri prevozu živali zagotoviti ustrezno temperaturo, ne glede na to ali se vozilo premika ali stoji. Pri dolgih vožnjah mora biti temperatura med 5 in 30 °C, lahko niha do +/-5°C.
Zaradi snega so lahko mnoge ceste zasnežene ter neprehodne.
Preden greste na pot z živalmi:
natančno planirajte potek vožnje,
tik preden se odpravite na pot preglejte ali so ceste prevozne,
informirajte se o vremenskih razmerah na celotni poti, v vseh državah skozi katere bo potekala vaša pot,

view counter