Darinka Sebenik, 03/13/2017

Sarme z ajdovo kašo

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine: 2 žlici olivnega olja, 1 skodelica sesekljane čebule, 3 stroki česna, 40 dag mletega pustega mesa jagnjetine (ali svinjine), 2 dl ajdove kaše, 1 veliko jajce, 2,5 dl kokošje juhe, sok 1 limone, šopek svežega peteršilja, 1 čajna žlička kopra, malo suhe mete, 1/2 čajne žličke koriandra, 1/4 žličke mletega cimeta, 1/2 žličke soli, listi svežega zelja (ali pa neškropljene vinske trte, pakirane v slanici).

 

Priprava  

Olje segrejemo v veliki ponvi na srednje močnem ognju in dodamo nasekljano čebulo. Ko začenja dobivati zlato barvo, dodamo česen in mleto meso ter ves čas mešamo, da meso razpade na drobne koščke. V drugi posodi zmešamo ajdovo kašo, polovico juhe, četrtino soka limone, peteršilj, koper, meto, koriander, cimet in sol ter segrejemo in vremo 5 minut. Nato odstranimo z ognja, da se ohladi, in primešamo mesu. Liste zelja očistimo, stanjšamo srednje rebro in potopimo v vrelo slano vodo, v kateri naj vrejo 1 do 2 minuti. Nato jih poberemo iz vode in odcedimo. Če imamo trtne liste v slanici, jih samo prelijemo z vročo vodo, ločimo in pustimo, da se malo osušijo. Zeljni liste polnimo na notranji strani, enako velja za trtne liste (polnimo jih na hrapavi strani). Na zeljnate liste – če so veliki, jih lahko podolžno prepolovimo – položimo tri žlice mase, nato pa jih zavijemo, obrežemo spodaj in zgoraj, vendar pustimo toliko roba, da ga lahko zatlačimo v oviti del.

 

Če imamo trtne liste, nadevamo do dve žlici nadeva in storimo enako kot pri zeljnih listih. Sarmice nato zložimo na pomaščen pekač z glavo žilo navzdol, tesno eno ob drugo in nato še drugo vrsto (če uporabljamo trtne liste, imamo 48 sarmic, ki jih razdelimo v dve vrsti po 3 v vrsti, 8 nizov). Vse skupaj zalijemo s preostankom juhe in limoninega soka ter prekrijemo z alufolijo, povrh pa še obtežimo s krožnikom, da se sarme med pečenjem ne dvigajo. Pečemo jih eno uro v pečici, ki smo jo prej ogreli na 220 ºC, nato pa pustimo v pekaču še pol ure.

 

Preden jih ponudimo, odstranimo tekočino, s katero jih zalijemo na krožniku.

view counter