Darinka Sebenik, 02/22/2017

Pustni krofi

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine: 1 kg moke (pol ostre, pol mehke), 10 rumenjakov, 1,6 dl olja, 8 dag sladkorja, 4 dag kvasa, 0,5 l mleka, limonina lupina, dva ščepa soli, malo ruma, olje za cvrtje, marelična marmelada, sladkor za posip.

Priprava

V posodo presejemo ostro in mehko moko. V sredini naredimo jamico, vanjo pa nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in zalijemo z nekaj mlačnega mleka. To premešamo in pustimo vzhajati približno deset minut. Medtem v drugi posodi dobro premešamo sladkor in rumenjake, dodamo naribano limonino lupino, mlačno mleko in dve žlici ruma ter vlijemo na vzhajan kvas. Ko to premešamo z malo moke, dodamo še sol in hitro zgnetemo mehko, voljno testo (bolj mehko kot za potico). Nato ga damo v posodo, da vzhaja, in ko naraste na dvojno količino, ga najprej pretresemo in nato stresemo na pomokan prtič. Testo razvaljamo na dobra dva centimetra debeline. Lahko pa ga ne damo vzhajati posebej, če nimamo dovolj časa (krofi bodo kljub temu odlični, le nekoliko manj rahli bodo), in ga takoj razvaljamo. Nato vzamemo model in izrežemo kroge ter jih pustimo vzhajati 30 minut na eni in 20 minut na drugi strani. Olje segrejemo na približno 180 ºC. Ne sme biti prevroče! Krofe polagamo v olje z vzhajano stranjo navzdol in takoj pokrijemo. Ko se naredi »krancel« in je spodnja stran zlato rumena, posodo odkrijemo ter jih obrnemo in popečemo na drugi strani. Če imamo fritezo, jih cvremo še bolj enostavno. Ko so zlato rumeno zapečeni tudi na drugi strani, jih s penovko previdno poberemo iz olja in odcedimo na vpojnem papirju ter napolnimo z marelično marmelado (če je pregosta, vanjo dolijemo malo vode in jo razgrejemo na zmernem ognju). Ko so krofi že precej ohlajeni, jih potresemo s sladkornim posipom.

view counter