Darinka Sebenik, 07/19/2017

Peta mednarodna šola mladih rejcev

Foto: Darinka Sebenik

Foto galerija

Ta šola ni poletna zabava, pač pa izredno zahtevna naloga. Vendar pa da ta šola vsakemu, ki se je udeleži, veliko znanja o reji živali in tudi o njih samih. Udeleženci morajo biti z izbrano živaljo praktično vse ure, do zadnjega trenutka.

Začne se s predavanji o tem, kako pripraviti udobno ležišče za žival, zakaj in kako očistiti in pripraviti žival za razstavo, z njenim vodenjem in pripravo na razstavo ter javno predstavitev in seveda kako žival med pripravami na tekmovanje in med razstavo hraniti. Potem sledi prenos vsega v prakso in seveda razpored dežurstva, tudi ponoči, ko vsak z živaljo preživi vsaj štiri ure.

Novi dan ne prinese lenarjenja, pač pa pranje in striženje živali, nato pa tehnika vodenja in postavljanja po maneži, ob stalnem vodstvu mednarodne sodnice Erike in Adriena. Dan pred velikim finalom, ko se mladi borijo za naslov najboljšega rejca, je seveda poln napetosti. Tako so letos imeli tudi delovno nesrečo, ko je mladega Nejca Erdanija iz Trebelnega pri Palovčah poškodovala njegova žival. A Nejc je očitno iz pravega testa in tekmovalnega dne ni izpustil.

Veliki finale ‒ javna predstavitev v razstavnem ringu in izbor najlepše pripravljene ter najbolje vodene in predstavljene živali, se je začel ob 11. uri, v maneži, ki so jo izredno lepo pripravili na Srednji kmetijski šoli Grm. Sodnica Erika tudi letos ni imela lahkega dela, saj so mladi rejci vzeli učenje zelo resno in tako so brez nezgod, a z veliko zavzetostjo pripeljali šolanje do konca. Najprej so se predstavili tako imenovani profesionalci, ki so že bili v šoli, a so tokrat pomagali svojim bodočim tekmecem do znanja. Med temi moramo posebej izpostavili Barbaro Zajc iz Litije, ki nesebično deli znanje in zna vliti nove energije tudi tistim, ki jih popade malodušje. Ni čudno, da je osvojila kar dva pokala. V tej skupini je sicer prvo mesto osvojil Urban Pibernik iz Suhadola pri Komendi. Sledili sta dve skupini mladih rejcev do 18 leta. V prvi sta zmagala Filip Lucijan Matk z Robanovega kota in Luka Cerar z Doba, v drugi pa Nejc Erdani iz Trebelnega pri Palovčah in Andraž Jamšek iz Most pri Komendi. Ti štirje so nato tekmovali med seboj in tokrat je zmagal Filip Lucijan Matk, drugi pa je bil Nejc Erdani.

Sledili sta še dve skupini nad 18 let. V prvi sta bila najboljša Urban Roblek iz Bašlja ter Miha Ramšak iz Podgorja pri Slovenj Gradcu. V drugi skupini pa sta bila najboljša

Jernej Knez, iz Lupinice pri Šmartnem pri Litiji in Miha Kastelic iz Podroj. Tretja je bila Ana Gale iz Ljubljane, ki ne prihaja s kmetije, ampak je študentka Višje kmetijske šole Grm. Finale prvih štirih je bil izjemno zanimiv, saj je sodnica vsem tekmecem zamenjala živali in to je, kot kaže tudi odločilo. Zmagovalec letošnje pete šole je Jernej Knez, drugi pa je Miha Kastelic. 

view counter