obvestilo MKGP, 07/05/2017

FAO soglasno za svetovni dan čebel

Foto: Franc Uršič

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan z delegacijo se je danes na Organizaciji Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) v Rimu, udeležil 40. zasedanja konference FAO. Konferenca, ki se je začela v ponedeljek, je danes obravnavala tudi pobudo Slovenije, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Delegati iz skoraj 200 držav sveta so projektu dali polno podporo. »Čebelarstvo je pri nas več kot samo ena od gospodarskih dejavnosti - vse bolj je povezano z načinom razmišljanja o okolju in ostalih družbenih vprašanjih«, je v govoru poudaril mag. Židan. Minister se je ob koncu zasedanja vsem zahvalil za podporo Sloveniji in projektu, ki združuje cel svet.


Na organizaciji Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo v Rimu (FAO) od danes pa do petka poteka 40. zasedanje konference FAO. Konferenca zaseda vsaki dve leti ter obravnava vse pomembne kmetijske vsebine, o katerih se v tem dvoletnem obdobju razpravlja v okviru tehničnih in upravljavskih odborov FAO ter drugih za delo FAO relevantnih komisij in organizacij. Istočasno poteka tudi ministrski segment, ki se na tokratni konferenci posvečal vprašanjem podnebnih sprememb v povezavi s kmetijstvom ter prehransko varnostjo.


S strani Slovenije se zasedanja udeležuje minister mag. Dejan Židan. V dopoldanskem nastopu, posvečenemu podnebnim spremembam je poudaril, da od leta 2015 naprej ponovno narašča število lačnih ljudi. »Podnebne katastrofe zaradi podnebnih sprememb in vojne terjajo svoj davek. Rešitev iščemo v novih tehnologijah, raziskavah, prilagajanju... Vse to drži, vendar je nezadostno, če se ne bo povečala solidarnost med ljudmi, državami in regijami. Naše dejanje, ki ima široko podporo, pa je večja skrb za čebele in druge opraševalce. Če se je v zadnjih 50. letih proizvodnja hrane podvojila, pa se je za 4-krat povečala proizvodnja hrane, odvisne od opraševanja. Tudi to je naš prispevek k svetovni borbi proti lakoti«, je zaključil mag. Židan.

view counter