Nina Levičnik, 02/25/2016

Tretji salon penečih vin

Foto: Nina Levičnik

Sezono vinsko-kulinaričnih prireditve v Ljubljani smo v velikem slogu – z mehurčki odprli v petek, 19. februarja 2016, z 3. Salonom penečih vin. Odvijal se je v Veliki dvorani GH Union in je presegel vsa pričakovanja, saj se ga je udeležilo 34 vinarjev (domačih in tujih) s 111 vini, s 600 obiskovalci. Letošnji salon je prinesel tudi novost v obliko ocenjevanja penečih vin, kjer je bilo ocenjenih kar 76 vzorcev penečih vin in Unionovega izbora; t.j. izbora penčih vin za odkup in promocijsko prodajo v Union hotelih d.d. Peneča vina je pospremila kulinarika šefov Grand hotela Union, za sproščeno vzdušje pa je poskrbela glasbena spremljava na odru Velike dvorane. Po salonu se je dogajanje preselilo v Vinsko knjižnico Kavarne Union.

 

Vodeni degustaciji

Tudi tokrat smo ostali zvesti svojemu poslanstvu: širjenju in dvigovanju kulture pitja vina skozi izobraževanje prek dveh vodenih degustacij za obiskovalce, ki sta bili zasedeni že pred začetkom Salona. Vodeno degustacijo najvišje ocenjenih vin, po mnenju strokovne komisije, sta vodila enolog Bojan Kobal, predsednik ene od ocenjevalnih komisij, in sommelierka Vanja Mramor. Druga vodena degustacija je bila namenjena študentom. Špela Štokelj, Vinski univerzum, in sommelier Valentin Bufolin sta študentom predstavili Vinske (ne)znanke.

 

Ocenjevanje in Unionov izbor penečih vin

Letošnji Salon penečih vin prinaša tudi novost - Unionov izbor penečih vin, ki je nastal na željo Union hotelov, d. d., po še večji promociji in prodaji vin v njihovih hotelih in naši želji po še tesnejšem povezovanju med vinarji in (končnimi) kupci. Skupaj z Union hoteli smo se odločili, da v 14 člansko ocenjevalno komisijo povabimo predstavnike: vinarske stroke, sommelierjev, Union hotelov, novinarjev, trgovcev in ljubiteljev. V ponedeljek, 15. februarja, ob 15. uri, sta dve komisiji (po sedem članov) pod vodstvom predsednikov komisij dr. Franca Čuša, iz Kmetijskega inštituta Slovenije,  in enologa Bojana Kobala, ocenili 76 penečih vin v kategorijah: bela in rose peneča vina pridelana po tankovski metodi, bela peneča vina pridelana po klasični metodi, rose peneča vina pridelana po klasični metodi in rdeča vina pridelana po klasični metodi. Najvišja ocenjena vina po mnenju strokovne komisije so:

 

Tankovska metoda – bela in rose

1          82,600 P&F Jeruzalem          Muškatna penina        belo     NV

2          80,600 P&F Jeruzalem          Penina Rose    rose     NV

3          80,400 Evino d.o.o.    Gašper penina, Gašper           belo     NV

 

 Klasična metoda – bela

1          87,200 Bjana  Brut     belo     NV

2          85,600 Radgonske gorice d. d.          Zlata penina   belo     NV

3          85,600 Vinarstvo Erzetič       Sentio belo     2012

 

Klasična metoda – rose

1          85,400 Istenič Gourmet rose brut      rose     2006

2          83,600 Dveri-Pax d.o.o.         DP Brut Rose rose     2012

3          83,400 Vina Sanabor  penina Floridia           rose     2010

 

Na otvoritvi Salona penečih vin smo razglasili tudi 10 penečih  vin, ki so prišla v Unionov izbor penečih vin za promocijsko prodajo. Gre za vina, ki imajo najboljše razmerje med strokovno oceno in ceno. Union hoteli so zmagovalna vina iz vsake kategorije odkupili v vrednosti 1.000,00 evrov, deset vin pa so vzeli v akcijsko prodajo. Unionov izbor vin sestavljajo Peneča vina za odkup

P&F Jeruzalem, Muškatna penina, belo, NV

Bjana, Brut, NV

Istenič, Gourmet rose, brut, rose, 2006

Peneča vina za promocijsko prodajo

P&F Jeruzalem, Penina Rose, NV

Evino d.o.o., Gašper penina, Gašper, NV

Vino Simčič Karol, Igor in Marijan, Penina brut, 2014

Radgonske gorice d. d., Zlata penina, NV

Vinarstvo Lisjak, Penina Lisjak, NV

Vinarstvo Erzetič, Sentio, 2012

Keltis vinarstvo, Mario, 2014

Vina Sanabor, penina Floridia, 2010

Dveri-Pax d.o.o., DP Brut Rose, 2012

Vinska klet Mastnak - Zdravko Mastnak, Penina Valentina rose, NV

 

Napovedujemo

4. maj 2016 - 2. Salon riesling &rizling

18. junij 2016 - Ljubljanska vinska pot – Poletna vinska razvajanja

5. november 2016 - Ljubljanska vinska pot – Martinovanje v Ljubljani

24. in 25. november 2016 - 19. Slovenski festival vin in 9. Festival kulinarike

view counter