Darinka Sebenik, 05/27/2016

Rolada z jagodami

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine: 5 beljakov, 25 dag sladkorja, 4 dl sladke smetane, 50 dag narezanih jagod na četrtine, 10 dag na lističe narezanih mandljev, 1 žlica sladkorja v prahu, za noževo konico soli.

Priprava

Lističe mandljev popražimo v pečici, vendar le toliko, da dobijo malo rumene barve. Beljake skupaj s sladkorjem in soljo stepemo v čvrst sneg. Le tega bomo hitreje in lažje stepli, če bodo jajca ogreta na sobno temperaturo. Takoj dodamo sol, sladkor pa ko je že na po strjen.  Ploščati pekač obložimo s peki papirjem in ga posujemo z žlico sladkorja v prahu (najlažje preko sita, da je enakomerna plst) in nanj razporedimo lističe mandljev tako, da so v enem sloju ter vse skupaj premažemo z beljakom. Damo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 ºC in pečemo 10 minut, nato pa temperaturo znižamo na 160 ºC in pečemo še približno 10 minut, da beljak dobi malo barve, vendar je še vedno mehak. Vzamemo pekač iz pečice in ohladimo, vendar ga ne zvijemo, tako kot to ponavadi počnemo s testom za biskvit.

V tem času pa čvrsto stepemo sladko smetano. Ko je beljakovo testo hladno, ga premažemo s sladko smetano, po njej razporedimo jagode, zvijemo v rulado in damo v hladilnik za nekaj ur.

view counter