Franc Uršič, 11/11/2016

Ptičja gripa tudi na Madžarsken in Hrvaškem

V Evropi se je spet pojavila ptičja gripa (visokopatogena aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N8). Najprej so jo potrdili na Madžarskem pri labodu grbcu, čez nekaj dni pa so madžarske oblasti obvestile Evropsko komisijo še o pojavu ptičje gripe na gospodarstvu z več kot 10.000 pitovnimi purani.


Tudi Poljska je 7. novembra obvestila komisijo o potrditvi gripe pri prostoživečih pticah (race, galeb), kjer so v bližini jezera Dąbie (občina Goleniów) našli okoli 50 mrtvih ptic.
Preko sistema obveščanja ADNS sta tudi Hrvaška in Nemčija obvestili komisijo o potrditvi HPAI H5N8 pri prostoživečih pticah. Hrvaška je potrdila bolezen pri dveh divjih labodih blizu meje s Srbijo in Madžarsko, Nemčija pa pri različni vrstah vodnih ptic v zveznih deželah Schleswig-Holstein in Baden-Würtenberg (Bodensko jezero).
Pristonost ptičje gripe na Bodenskem jezeru so potrdile tudi avstrijske oblasti. Tudi Švica je obvestila komisijo in države članice, da imajo sum pri prostoživečih pticah v bližini meje z Nemčijo in Avstrijo.
»Predvidevamo lahko, da gre na podlagi dosedanjih ugotovitev za začetek kroženja virusov aviarne influence, zaskrbljujoče pa je, da gre za pojav visokopatogenege seva. Prav tako je verjetno, da se bo virus pojavil v drugih državah članicah EU,« so sporočili iz urada za varno hrano, veterinarstvo in varnost rastlin.


Pozorno spremljajte prve znake bolezni
V uradu zaradi tveganja, ki ga pojavi ptičje gripe v sosednjih državah predstavljajo tudi za Slovenijo, opozarjajo, da je treba dosledno in poostreno izvajati biovarnostne ukrepe, saj se s tem zmanjša nevarnost vnosa virusa ptičje gripe na gospodarstvo.


Izvajati je treba tudi ukrepe za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni, s čimer se lahko omeji širjenje bolezni in posledično zmanjšajo tudi škode, ki bi jih pojav bolezni povzročil.
Predvsem je treba biti pozoren na zmanjšano porabo krme in vode (za več kot 20 odstotkov), padec nesnosti (za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni), povišanje pogina (v enem tednu za več kot tri odstotke) in kakršne koli klinične znake ali posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco.
Glede na to, da se bolezen trenutno pojavlja predvsem pri prostoživečih pticah, v uradu pozivajo lovce, ornitologe in druge, da pozorno spremljajo spremembe (pogini, nenavadno obnašanje) v populacijah prostoživečih ptic v naravi in o vsaki spremembi nemudoma obvestijo urad.

view counter