Franc Uršič, 10/14/2016

CETA in TTIP nezaželena

Po celotni Evropi potekajo različne aktivnosti, ki pozivajo institucije EU in držav članic, da ne podprejo sporazumov TTIP in CETA. K pozivom zavrnitve čezatlantskim sporazumom so se priključile tudi regije in občine po Evropi z geslom »TTIP FREE ZONE EUROPE« [https://www.ttip-free-zones.eu/].

Do sedaj se je več kot 2000 regij in občin izreklo za območja brez TTIP in CETA. Pa tudi za cone brez tajnih sporazumov.


13. oktobra je  vlada objavila naslednje sporočilo: Vlada je na današnji seji obravnavala stališče Republike Slovenije glede predloga Sveta EU o podpisu celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma s Kanado (CETA). Vlada RS podpira podpis sporazuma, vendar s parlamentarnim pridržkom, kar pomeni, da mora o tem odločiti Državni zbor.


Samo upamo lahko, da bo Državni zbor poslušal ljudi, ki so ga izvolili!


1500 strani pogodbe buri duhove zaradi skrite vsebine, ki je voda na mlin zlasti multinacionalkam, državam pa v resnici ne koristi, četudi je prav to postavka, na kateri želijo sporazum uveljaviti v Evropi in v Sloveniji. Korporacije lahko, če CETO sprejmemo, državo tožijo v primeru, če ta ne postopa v skladu z njihovim dobičkom. V kolikor bi v Sloveniji želeli denimo zaščititi bogate naravne vire vode in skladno s tem omejiti njeno rabo, bi RS lahko pričakovala vrtoglavo tožbo s strani korporacije, ki ima koncesijo za njeno črpanje in ki bi bila pri tem oškodovana.


105 županov slovenskih občin je v pismu predsedniku vlade zapisalo: »Zahtevamo, da se ohranijo veljavni evropski standardi delavskih pravic, varovanja potrošnikov ter okolja in ostro nasprotujemo določbam sporazuma CETA, ki te pravice neposredno ogrožajo ali pa je njihov vpliv nanje vsaj nejasen.«


Če vlada ne bo upoštevala mnenja 105-ih županov, ki so upoštevali mnenja svojih občanov, bo to zadosten razlog, da lahko mislimo, da vlada dela v interesu nekoga drugega in ne v interesi volivcev.

view counter