Darinka Sebenik, 10/29/2015

Skutna torta z jabolčnim prelivom

Sestavine krhko testo: 20 dag moke, 10 dag sladkorja, 10 dag masla, 1 jajce, ščep pecilnega praška
Sestavine za nadev: 50 dag skute, 15 dag sladkorja, 5 dl mleka, 1 jajce, 2 rumenjaka, 1 dl črne kave, 1 zavitek vaniljinega pudinga, 1 zavitek želatine v prahu, 1 vaniljin sladkor.
Sestavine za preliv: 1/4 čajne žličke mletega cimeta, 2 janeževi zvezdi, 1,5 l jabolčnega soka, 10 dag sladkorja, 1 žlička jabolčnega kisa ali soka limone.
Priprava testa
V skledo presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo na koščke narezano hladno maslo, sladkor in jajce. Iz tega hitro ugnetemo gladko testo, ovijemo v prozorno folijo in za pol ure položimo v hladilnik. Nato testo na pomokani delovni površini razvaljamo v obliki tortnega modela in ga položimo (nekaj centimetrov tudi po obodu). Po dnu ga dokaj na gosto prebodemo z vilicami.
Priprava nadeva
Jajca penasto umešamo s sladkorjem in jim postopoma primešamo ostale sestavine, kavo, vaniljin puding, namočeno želatino, vaniljin sladkor in čisto na koncu še mleko. To nalijemo na testo v modelu in damo v pečico, ki smo jo prej ogreli na 180 °C ter pečemo 45 minut. Torto ohladimo v modelu, najbolje prek noči v hladilniku, in jo prelijemo s prelivom, ko jo razrežemo.  
Priprava preliva
V posodo zlijemo jabolčni sok, dodamo zvezdasti janež, cimet in kis ali limonin sok ter vse skupaj zavremo, zmanjšamo ogenj in naj vre, da se prvotna količina zmanjša na četrtino (to lahko traja uro ali dve). Nato odstranimo zvezdasti janež in dodamo sladkor. Kuhamo toliko časa, da se stopi in ko je tekočina podobna medu, odstavimo z ognja. Lahko ga pripravimo večjo količino in shranimo v kozarce, saj je obstojen več mesecev.

view counter