Alja Kisilak, univ. dipl. inž. zoot., 04/04/2015

Previdno s pomladansko pašo!

Spomladi je priporočljivo čim prej pregledati travnike, pašnike in druge površine, kamor svoje konje bomo spustili, ali kjer se že sicer zadržujejo. Preverimo ograjo, jo popravimo, zamenjamo propadle dele, ponovno napnemo električnega pastirja in preverimo električno napetost. Pozorni moramo biti, da se v hitro rastoči travi ne skrijejo ostanki žice za pastirja (pri konjih je priporočljivejši bel trak), zarjavelo železo, les ali kakšni drugi predmeti, ki bi utegnili konje med igrivim spomladanskim norenjem ali pašo poškodovati. Ravno tako zavarujemo mesta (luknje, skale, ostri predmeti), kjer bi lahko nastale morebitne poškodbe.

Čiščenje hlevov
Pomlad je najboljši čas za načrtovanje generalnega čiščenja oziroma razkuževanja hleva, izpustov, pašnikov. V tem obdobju lahko učinkovito zatremo različne parazite, ličinke mrčesa in podobne tegobe, ki nam povzročajo »sive lase«, konjem pa precej srbečice in neprijetnosti. Čistimo lahko z različnimi sredstvi za razkuževanje hlevov, ki so na razpolago v kmetijskih zadrugah. Pri izbiri čistilnih sredstev moramo paziti, da niso toksična za konje ali katere druge domače živali in da jih po uporabi ne zlijemo v naravne vodne vire ali drugam, kjer bi lahko ogrožala okolje. Za čiščenje izberemo sončne, čim bolj suhe dni, ko se vse hitreje suši. Iz boksov ali odprtega hleva po možnosti popolnoma odstranimo steljo, tla pa polijemo z raztopino razkužila, ki jo pustimo delovati nekaj časa, tako kot piše na navodilih. Stene lahko poapnimo, saj so prav to mesta, kjer se konji pogosto drgnejo in zato nastaja nečistoča. Razkužite tudi ograje, prostore za privezovanje in celo drevesna debla oziroma mesta, ob katera se konji radi drgnejo. Zelo pomembno je tudi očistiti in razkužiti krtače in opremo, saj so taki predmeti, še posebej spomladi, ko so višje temperature in so dnevi precej vlažni, idealni za razvoj glivic, plesni in bakterij. Konje ponovno naselimo v očiščene prostore šele, ko so se stene in tla popolnoma posušili in ko smo vse dodobra prezračili.

Prehod na pašo iz hlevov
Če so bili konji čez zimo v hlevu, jih spuščamo ven postopno. Zlato pravilo je, da naj gredo na pašo raje presuhi, kot predebeli. Saj mlada trava zaradi toplih sončnih dni in še vedno nizkih nočnih temperatur, vsebuje večje količine lahko topnih ogljikovih hidratov - večinoma fruktanov, ki so v velikih količinah škodljivi tako za konja, kot za druge domače živali. Posledično je to lahko eden od vzrokov za laminitis – vnetje posebnih struktur v kopitu - lamin. Konj začne šepati, je občutljiv na stisk podplata ali na čiščenje kopita s klinom. V akutni fazi stoji s sprednjimi nogami iztegnjenimi naprej in je videti kot, da se bo prevrnil nazaj. Takrat takoj pokličemo veterinarja. Premislimo tudi ali bomo kot priboljšek za svojega konja izbrali jabolko oziroma suhi kruh, ali bi bilo bolje zamenjati s korenjem ali katerim drugim priboljškom, ki vsebuje manj ogljikovih hidratov, škroba ali fruktanov?

Spomladi ima organizem nekoliko večje potrebe po mineralih in vitaminih, oziroma mora nadomestiti morebitno pomanjkanje zaradi manj pestre krme iz zimskega obdobja. Na trgu je zelo dobra ponudba vitaminskih izdelkov za konje. Nekateri celo po neverjetno visokih cenah. Tako lahko najdete praške, razne raztopine ali lizalne kamne. Ločiti morate med solnim lizalnim kamnom in mineralno-vitaminskim lizalnim kamnom. Solni kamen je večinoma bele barve ali rožnato-kremenčeve barve (himalajska sol) in v glavnem služi nadomeščanju soli pri potenju. Mineralno-vitaminski kamen pa je bolj primeren za splošno mineralno-vitaminsko podporo organizmu in je zelo priporočljivo, da ga imajo konji na volje še posebno v spomladanskem času. Če se boste odločali za različne mineralno-vitaminske mešanice v obliki prahu ali raztopin, naj bodo narejene na čim bolj naraven način (zelišča) in naj ne vsebujejo izboljševalcev okusa, kot na primer melasa, sladkorni trs, fruktani ipd.

view counter