Boris Grabrijan, 12/09/2015

Odprtje prikaznega čebelnjaka v Žuničih

Foto: Boris Grabrijan

Kot dopolnitev obiska Krajinskega parka Kolpa in informacijske točke Šokčev dvor v Žuničih, je bil 7. decembra, na god sv. Ambroža, odprt nov čebelnjak - replika objekta, ki je nekoč stal ob Osnovni šoli Adlešiči. Čebelnjak hrani vzorce različnih čebeljih košev pletenih iz slame ter nekatera stara čebelarska orodja. S postavijo je bila dopolnjena muzejska zbirka in omogoča boljši izobraževalni proces za obiskovalce parka, ki želijo spoznati pomen opraševanja v naravi ter pridelave medu in drugih pridelkov čebel.

 

Sveti Ambrož Milanski, oziroma Sveti Ambrož (tudi Sveti Ambrozij) je krščanski svetnik, škof, spoznavalec in cerkveni učitelj rojen  leta 339, v Trieru, (danes Nemčija, takrat Rimsko cesarstvo), umrl 4. aprila 397, v Milanu (Italija, Rimsko cesarstvo). Je eden štirih zahodnih cerkvenih učiteljev, med katerimi je tudi njegov učenec Avguštin. Ob rojstvu je bil njegov oče Avrelij Ambrož cesarski namestnik, vodja pretorijanske prefekture za rimsko provinco Galijo, ki je takrat obsegala velike dele današnje Francije, Španije, Italije in tudi Nemčije. Mati je bila zgledna krščanska žena, ki se je po zgodnji moževi smrti okrog 354 s tremi otroki , od katerih je bil Ambrož najmlajši, vrnila v svoje očetno mesto Rim.

 

Iz njegovega zgodnjega otroštva je znana anekdota: »Ambrožu se je še kot dojenčku, spečemu v zibelki na domačem dvorišču, na glavo usedel roj čebel. Pestunja, ki ga je varovala, je začela kričati in klicati na pomoč. Ambrožev oče, izkušen čebelar, je ukazal, naj pustijo otroka na miru in tako se je roj čez čas dvignil, ne da bi otroka pičila ena sama čebela. Po tem dogodku je oče dal otroku ime Ambrozij.«

 

Ambrozija pa je grški izraz za mano, ki naj bi bila hrana za bogove in je dajala večno mladost in nesmrtnost. Ambrosios (grško αμβροσιος) pa pomeni nesmrten. Oče je ob tem dogodku menil, da čebelji roj, ki je v otrokovih ustih pustil obilico medu, pomeni, da bo iz tega otroka še nekaj velikega. Čebele, ki srkajo sladkobo iz cvetlic, da so bile simbol sladkobe, ki se bo izlivala iz Ambroževih ust, kadar bo govoril.

 

Atributi: čebelji panj, knjiga, pero, golob

Zavetnik: čebelarji, domače živali, mesti Milano in Bologna v Italiji

God: 7. december

Romarsko središče: bazilika in stolnica Milano

view counter