Darinka Sebenik, 12/31/2015

Jabolka s karamelo

Foto: Darinka Sebenik

Sestavine: 6 manjših jabolk, 6 lesenih paličic, 30 dag sladkorja, 20 dag sladke smetane, 15 dag masla, ščepec himalajske soli, 30 dag grobo nasekljanih oreščkov (lešnikov, orehov ali mandljev).
Priprava
Jabolka olupimo, z lupilnikom naredimo primerno velikost in obliko ter jih zložimo v nižjo posodo. V drugi posodi zavremo vodo in z njo prelijmo jabolka, nato pa jih pustimo v vroči vodi dve minut ter z lopatico zložimo na krožnik. V jabolka z zgornje strani (kjer je bil pecelj) porinemo paličico približno do treh četrtin.
Sladkor raztopimo v malo večjem loncu. Medtem zavremo sladko smetano in jo počasi dodajamo raztopljenemu sladkorju ter mešamo toliko časa, da se sladkor in smetana povežeta. Odstavimo z ognja in dodamo še maslo, da se raztopi v masi, posolimo (da obogati okus karamele). Lonec nagnemo in v kremo z vseh strani pomočimo jabolko. Ko se nekoliko odteče, ga povaljamo še v oreščkih ali čokoladnih mrvicah, da naredimo jabolka še bolj zanimiva. Tako okrašena jabolka polagamo na aluminijasto folijo. Ko jih ponudimo, jih položimo v servirne modelčke.

view counter