Metrob d.o.o., 04/23/2014

Varstvo žit pred boleznimi

V času začetka kolenčenja ter sočasno s pričakovanimi vremenskimi pogoji (višje temperature, vlaga) se začnejo pojavljati bolezni žit. V tem obdobju so najnevarnejše bolezni pepelasta plesen, žitne rje, listna pegavost pšenice ter na ječmenih ječmenova mrežasta progavost in listni ožig.

 

Smernice varstva žit so usmerjen v preventivo žit v začetnih fazah kolenčenja, ker tako preprečimo zgodnje okužbe ter ohranimo  zdravo listno maso od samega začetka razraščanja, kar se nam bo večkratno povrnilo z višjim pridelkom.

 

Priporočilo za prvo škropljenje ozimin in celovito zaščito jarin je izbira fungicida Opus® 1. Je sistemično delujoč, kombiniran fungicid za zatiranje vseh zgoraj omenjenih bolezni žit. Odlikuje ga preventivno in kurativno/eradikativno delovanje. Poleg tega krepi obrambne mehanizme rastline, kar mu daje izjemno zanesljivost in majhno tveganje za nastanek rezistence. Opus® 1 je poznan po hitrem prehodu v rastline in enakomerni razporeditvi z rastlinskimi sokovi po rastlini.

 

Za doseganje maksimalnih pridelkov, v stresnih razmerah, priporočamo dodajanje mikroelementov z gnojilom Nutrimix (N, Cu, Mn, Mo, Zn in S). Gnojilo je namenjeno dopolnilni prehrani žit. Na ta način optimalno oskrbimo rastišča z osnovnimi hranili, kjer sta višina in kakovost pridelka odvisna od optimalne preskrbe rastlin s slednimi hranili. Ker so za višino in kakovost pridelka žit odločilna sledna hranila, ob visokih pridelkih žit pa je dovod teh iz tal nezadosten, je dodajanje s škropljenjem nadzemnih delov edina možnost dosege cilja. Pomanjkanja mikrohranil se praviloma pojavljajo tudi v suši, na tleh z visokim pH (alkalna tla) in zastajajoči vlagi v tleh. Če uporabite fungicid v času kolenčenja priporočamo odmerek en kilogram gnojila Nutrimix na hektar.

 

Priporočilo za varstvo

 

Termin

prvo škropljenje v fazi 1-2 kolenca (BBCH 31/32)

Ukrep

Opus® 1 v odmerku 1 L/ha.

Učinek

  • Preprečimo zgodnje okužbe z žitno pepelovko, pšenično listno pegavostjo,
    rjavenjem pšeničnih plev in rjo.
  • Zaščita v začetnih fazah kolenčenja dolgotrajno ščiti zgornje liste in klas.

 

V prihajajočih tednih bomo posebno pozornost namenili tudi boleznim klasa, med katerimi so v zadnjem času najpomembnejše fuzarioze. Fuzarioze imajo velik vpliv na količino in kakovost pridelane pšenice. Največja nevarnost okužb s fuzariozami pa so mikotoksini (produkti metabolizma gliv fuzarioz), ki so nevarni v prehrani ljudi in živali (presnovne težave, abortusi, pogin živali).

 

Do okužbe s fuzariozami lahko pride od začetka klasenja do konca cvetenja, največja nevarnost za okužbe pa je v času cvetenja, ko so vsi cvetovi odprti. Zato je za njihovo uspešno zatiranje, poleg izbire učinkovitega sredstva, najpomembnejši termin zatiranja, to je v času pričetka cvetenja ob pojavu prvih prašnikov.

 

Za zatiranje fuzarioz je na voljo nova aktivna snov metkonazol v fungicide Caramba®. Slednji se je v poskusih izkazal kot najučinkovitejše sredstvo za zatiranje fuzarioz in posledično za zniževanje mikotoksinov. Poleg tega Caramba® zanesljivo deluje tudi na druge pomembne bolezni (rje, septorija…) ter dokazano podaljšuje obdobje nalivanja zrnja. V tem obdobju intenzivnega nalivanja vsak dan pomeni do dvesto kilogramov pridelka več na hektar!

 

Termin

V razvojni fazi začetka cvetenja (BBCH 61)

Ukrep

Caramba® v odmerku 1,5 L/ha

Učinek

  • Učinkovit nadzor pšenične listne pegavosti, najboljša možna zaščita pred fuzariozami klasa, zaviranje tvorbe mikotoksinov.
  • Optimalni čas zatiranja fuzarioz je v fazi pojava zastavičarja do pričetka cvetenja, pojav prvih prašnikov (BBCH 59-61).
  • V primeru deževnega vremena škropiti v roku 48 ur pred fazo BBCH 61 oziroma po njej.
view counter