Boris Grabrijan, 05/23/2014

Svetovno prvenstvo v striženju ovac

Foto: Boris Grabrijan

»Pričela se je ovčerejska olimpijada,« s temi besedami je v četrtek, 22. maja, v Goreyu na Irskem najavil začetek Svetovnega prvenstva v striženju ovc (Golden Shears) Simon Coveney, minister za kmetijstvo. To je izjemno pomembne dogodek za Irsko in cel svet, kar dokazuje tudi prihod na slavnost ministra za turizem, ministra za lokalno upravo, treh senatorjev in dveh evropskih poslancev. Kar pa je predstavnikov kmečkih organizacij pa so tako ves čas zraven in podpirajo tekmovanje.

 

Na tokratnem svetovnem prvenstvu v strižnjni ovc z električnimi škarjami, ročnimi škarjami in sortiranju volne sodeluje 28 držav, med njimi v dveh kategorijah tudi Slovenija. Prvič sodelujeta tudi Kitajska in Argentina, obe ovčerejski velesili. V času tekmovanj svetovnega prvenstva bo tudi še državno prvenstvo Irske, mladinskega tekmovanja in »prvenstvo vseh narodov«, kjer lahko sodeluje več tekmovalcev kot na svetovnem prvenstvu.

 

Tekmovanje

V vsaki od treh kategorij: električne škarje, ročne škarje in sortiranje volne lahko sodelujeta po dva tekmovalca iz vsake države, ki je pred tem izvedla državno tekmovanje. Slovenijo tudi tokrat  - že tretjič zastopajo Alojz Novak-Slavc, iz Šentjerneja in Andrej Škibin, iz Prelož pri Lokvi na Primorskem, kot strižca ter Boris Grabrijan, iz Adlešič, kot vodja reprezentance.

Slovenska predstavnika sta se že udeležila predtekmovanj na odprtem prvenstvu vseh narodov, in sicer Slavc v striženju z električnimi strojčki in Andrej v skupini strižcev z ročnimi škarjami. V petek popoldne, torej danes, se pričenjajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo, v katerem sodeluje Slovenija le v kategoriji električnih strojčkov.

 

Med številnimi zvenečimi imeni iz celega sveta je v predkvalifikacijah sodeloval tudi petkratni svetovni prvak David Fagan, ki se je tokrat pomeril s svojim sinom Jackom Faganom in ga premagal za dve točki (točkuje se na tri decimalke natančno).

 

Več o zanimivem tekmovanju, ki poteka v mrzlih in vetrovnih razmerah in na katerem bo sodelovalo 300 tekmovalcev ter bo v štirih dneh ostriženih dobrih 6.000 ovc rejcev iz grofije Wexford pa po polfinalu in finalu v soboto in nedeljo.

 

Več o dogajanju si lahko ogledate tu

view counter