Andrej Skrt, Bayer, 03/04/2014

Oskrba sadnega drevja po žledolomu

Foto: Marjan Papež, KGZS

Žled, veter in sneg so marsikje poškodovali sadno drevje. Pri rezi moramo to upoštevati in vse poškodovane veje izrezati, večje rane pa zamazati s cepilno smolo. Kjer so se pokazale vzdolžne razpoke na deblu in je lub odstopil od debla, rane premažemo s cepilno smolo, pred tem pa odmrle dele luba odrežemo. Če je poškodovanega več kot pol debla, ukrepamo na dva načina:
• drevo izkopljemo in posadimo novega; novo drevesce moramo zalivati, da bo uspešno raslo;
• če je sadno drevo še sorazmerno mlado in je vsaj 10 centimetrov nad cepljenim mestom nepoškodovano, ga odrežemo od 5 do 8 centimetrov nad cepljenim mestom in dobro zamažemo s cepilno smolo – prek leta bo pognalo nekaj bujnih poganjkov, ki jih pustimo vse, da se rana čimhitreje zaraste, naslednje leto pa izberemo najprimernejši poganjek, ki naj bo osnova za novo deblo in krošnjo, ter ga gojimo oziroma oblikujemo podobno kot enoletno sadiko.


Sadna drevesa bodo kmalu v obdobju rasti. Spremljati bomo morali razvojne stopnje dreves, vremenske napovedi in prisotnost ali verjetnost za razvoj bolezni in škodljivcev. Držimo se načel integriranega varstva sadnih rastlin, ki upošteva in združuje agrotehnološke ukrepe z znanjem o varstvu rastlin in varovanju okolja. Boljši je preventivni pristop, ki preprečuje razvoj bolezni ali škodljivcev, kot pa kurativni, ki skuša pozdraviti ali zatreti že razvite bolezni ali škodljivce.

 

Dodatne informacije  Bayer CropScience

view counter