Boris Grabrijan, 09/11/2014

Belokranjci mentorji Notranjcem!

Foto: Boris Grabrijan

V sklopu Norveškega finančnega mehanizma, in sicer projekta »V istem čolnu – Mladi čuvarji izročila«, ki ga izvaja Zavod Panj, so minulo nedeljo v Dolenji vasi gostovali Belokranjci. Javni zavod Krajinski park je kot organizator skupine mentorjev prevzel nalogo izvedbe delavnice predelava lanu v Hiši izročila Ljobe Jenče.

 

V Adlešičih je predelava lanu še vedno živa, saj lan še vedno redno sejejo in predelujejo. Vrača se tudi industrijska konoplja. Večja skupina mojstrov, ki dobro poznajo posamezne stopnje predelave lanu in člani folklorne skupine KUD Božo Račič Adlešiči so svoja znanja posredovali Notranjcem in najbolj korajžni so se tudi preizkusili v tučnji (trenju) in grdašenju. Zaradi precej vlažnega vremena je bilo treba lan dosuševati, vendar v takšnih razmerah delo kljub temu ne poteka dobro. Dobre volje vseeno ni manjkalo; tako kot nekoč je skupno delo spremljala pesem, ob likofu (pojedina po ko končanem delu) pa smo skupaj zaplesali belokranjska kola. Sočasno je v prostorih Hiše izročila potekala razstava domačih razstavljavcev, kakor tudi volnenih izdelkov partnerjev iz Norveške, ki so se zelo navduševali nad znanji, ki so jih prikazali Adlešičani. Sicer pa fotografije povedo vse

 

Ko smo že bili tako daleč od doma, smo si vzeli še čas za obisk Jezerskega hrama v Dolenjem jezeru in pod vodstvom lastnika zbirke Vekoslava Kebeta spoznali skrivnosti presihajočega jezera in zgodovino tega dela Notranjske.

 

Prihodnjo nedeljo bo tučnja lanu pri Tajnikovih v Adlešičih, člani KP Kolpa pa bodo trli lan 4. Oktobra, v sklopu prireditve "Jesenska zgodba v Šokševem dvoru ob svetovnem dnevu varstva živali", ko bo pripravljena priložnostna razstava avtohtonih pasem živali, razstave, kulturni program in še veliko zanimivega.

 

Pridite tudi Vi!

view counter