05/23/2013

Varstvo pred peronosporo in oidijem

Foto: Bayer

Letošnja dolga zima je botrovala hitremu odganjanju poganjkov vinske trte. Sledile so hitra rast in ugodne vremenske razmere za razvoj peronospore; 8. maja so bili v vseh vinorodnih deželah izpolnjeni pogoji za primarno okužbo. Pri opazovanju in kontroli primarnih okužb upoštevamo tako imenovano pravilo treh desetk; približno 10 cm dolgi poganjki, povprečna dnevna temperatura vsaj 10 oC, ter vsaj 10 mm padavin v zadnjih 24 do 48 urah. Vsekakor moramo biti pozorni na morebitne okužbe in s tem na varstvo pred peronosporo, ko poganjki dosežejo dolžino 10 cm, ne glede na preostale pogoje. Zaradi zadostne količine padavin in dovolj visokih temperatur je možnost okužb letos zelo velika.

perosnospora_s1

Za sekundarno okužbo peronospora potrebuje »vlažno toplo noč« – tako moramo biti pozorni tudi v nočeh z relativno zračno vlažnostjo nad 98 odstotkov in temperaturo nad 13 oC. Po primarnih okužbah je potrebno pogostejše opazovanje, predvsem spomladi in zgodaj poleti.

 

Varstvo pred peronosporo

Primarne okužbe preprečimo s preventivnim varstvom. Pripravke na osnovi propineba (Antracol®, Antracol® Combi) uporabimo v zgodnjih obdobjih rasti, pripravke s sistemičnim in kontaktnim delovanjem (Mikal® premium F) pa uporabimo v najobčutljivejšem obdobju, v času cvetenja in debeljenja jagod. V drugem delu škropilne sezone, v času debeljenja pa vse do obarvanja jagod, uporabimo pripravek Profiler® (do zdaj smo ga poznali pod imenom Verita® Profiler). Če smo zaradi vremenskih razmer prekoračili presledke med škropljenji, uporabimo dvakrat v razmiku 4 do 5 dni Mikal® premium F ali Melody® Combi – pripravka, ki imata poleg preventivnega delovanja tudi vrhunsko kurativno in eradikativno delovanje.

 

Oidij

oidij (1)

 

 

 

 

 

 

Oidij vinske trte prezimi na lesu in v okolici brstov. Prva škropljenja opravimo od začetka brstenja, saj se že takrat razvijejo okužbe predvsem v senčnih delih v toplem in suhem vremenu. Oidij se močneje pojavlja v vinorodni deželi Primorska, na občutljivih sortah in izpostavljenih legah pa po vsej Sloveniji. Še posebej so občutljive sorte chardonnay, rizvanec, kerner, refošk in šipon, srednje občutljive pa traminec, sauvignon, zeleni silvanec in muškat otonel.

 

Varstvo pred oidijem

Pri močnih okužbah z oidijem v predhodnem letu moramo že ob prvih pregledih vinograda posebno pozornost posvetiti bolezenskim znakom.

Pri manjši nevarnosti za okužbo z oidijem opravimo prva škropljenja s pripravki na osnovi žvepla. V najobčutljivejšem obdobju od začetka cvetenja pa vse do mehčanja jagod uporabimo Falcon® in Nativo® – pripravka, ki nudita vrhunsko varstvo. Če obstaja verjetnost večje okužbe, moramo prej omenjene pripravke uporabiti že v zgodnjih obdobjih rasti. Če pa se je oidij že razvil na mladih poganjkih, grozdih ali listih, lahko uporabimo Falcon® ali Nativo®, saj imata tako preventivno kot tudi vrhunsko kurativno in eradikativno delovanje. Vedno je priporočljivo dodati vsaj polovično količino pripravka na osnovi žvepla.

Priporočilo: v času cvetenja uporabite pripravek Falcon® ali Nativo®, saj imata stransko delovanje na sivo grozdno plesen.

Več na: http://www.bayercropscience.si/

view counter