Ime Priimek, 06/28/2013

Test - Prva prava gozdarska čelada

 Do pred kratkim so bile gozdarske zaščitne čelade nič drugega kot preurejene industrijske oziroma gradbeniške čelade z gozdarskimi dodatki. »Mi smo v razvoj prve specialne gozdarske čelade z integrirano zaščito obraza in sluha vložili 12 let dela in 1,8 mio EUR,« je pred dvema letoma poudarjal Anton Pfanner, lastnik in razvojnik v družinskem podjetju Pfanner Schutzbekleidung GmbH, ko je na sejmu Interforst predstavil svoj izdelek »Protos Integral«. Ustanovitelj firme se je z zamislijo o specialni čeladi za gozdarje in negovalce dreves, za katero je prejel KWF-ovo nagrado za inovativnost, začel ukvarjati že leta 1998. Projekt se je uradno začel razvijati leta 2002 z jasnim ciljem, razviti čelado, ki bi nudila več varnosti, bo udobnejša za nošnjo, se bo preprosteje nastavljala, bolje stala na glavi in bila videti bolj »športno«.

 

V sodelovanju s strokovnjaki s področja plastike jim je uspelo razviti uporaben izdelek in ga zavarovati s petimi mednarodnimi patenti. V čeladi je popolnoma integrirana zaščita ušes oziroma sluha, obraza, zatilja in brade, ob hkratni ventilaciji med zunanjo in notranjo lupino čelade. Beseda protos prihaja iz stare grščine in pomeni prvega oziroma prvo. Pravšnje ime za čelado, ki je bila razvita za gozdne delavce in negovalce dreves.

Proizvajalec izpostavlja osem točk za več varnosti oziroma zaščite, in sicer:

-          odličen pregled v vse smeri,

-          zaščita zatilja,

-          večja vidnost,

-          funkcionalne podloge in tritočkovni sistem pritrditve,

-          zaščita pred udarci, razpršitev sile udarca,

-          glušniki predstavljajo dodatno zaščito pred udarci, ko se jih nosi in dodatno zaščito z pokrovom ventilacijske odprtine.

Proizvajalec izpostavlja tudi osem točk, ko gre za udobje in prijazno nošenje, in sicer:

-          integrirana zaščita sluha,

-          integrirana zaščita obraza,

-          popolno prileganje,

-          aktivno zračenje,

-          funkcionalna namestitev jermena,

-          odvajanje potu,

-          sistem prilagajanja velikosti in

-          sistem rokovanja s čelado.

Čelada je na voljo v številnih barvnih kombinacijah. Več o njej na spletni strani slovenskega zastopnika in proizvajalca www.ko-net.si.

 

Uspešna v slovenskih gozdovih

Naša testna ekipa je že od začetka letošnjega leta pri vsakodnevnem delu v gozdu opremljena z gozdarskimi zaščitnimi čeladami Protos Integral. Naj ponovno poudarimo, da gre za zaščitno čelado, razvito prav za gozdarje , z integrirano zaščito glave, obraza in sluha. Pfanner, avstrijski proizvajalec oblačil za gozdarstvo in prosti čas, ki jo je razvil in jo tudi izdeluje, z njo zagotavlja večjo varnost, večje udobje pri nošnji, preprostejše nastavljanje, hitrejše odvajanje potu in boljši položaj na glavi. Da je temu res tako, pritrjujejo člani našega testnega moštva po skoraj polletni uporabi. Naj že na začetku povemo, da tega revolucionarnega izdelka za zdaj ne moremo grajati.

 

Hvalimo

Umne glave pa po  več tisoč izdelanih kubičnih metrih v zimsko-pomladanskih razmerah hvalijo predvsem:

- možnost individualne nastavitve,

- snemljive pralne obloge,

- integrirani glušniki z možnostjo nastavitve,

- vsesplošna funkcionalnost,

- vizir, ki tesni (zanj ne pada žaganje) in se ne blešči,

- zaradi patentne pritrditve na klik podbradni pas ni potreben.

 

Grajamo

V pol leta preizkušanja nismo odkrili ničesar, kar bi bilo treba grajati.

 

 pripravil: Uroš Korbar, iniv. dipl inž. gozd.

view counter