Franc Uršič, 10/27/2013

Prvi festival marmelade

Foto: Franc Uršič

V Šentrupertu na Dolenjskem je bil prvi festival marmelade. Prelepo okolje dežele kozolcev je bila čudovita kulisa za umetnike/ce odličnih sadnih namazov.

V ocenjevanje so prejeli ocenjevalci 87 vzorcev marmelade. 28 vzorcev je dobilo zlato priznanje, o dtega 8vzorcev vseh 20 točk. Srebrnih je bilo 27 in 18 z bronastim priznanjem.

Še vedno se dodaja preveč "modnih" žačimb, kot so cimet, klinčki, limona..... . Nekatere marmelade vsebujejo tudi preveč sladkorja, kar bistveno skrajša čas kuhanja, ni pa v skladu z današnjim načinom življenja. Žal na festivalu ni bilo prikaza kuhanja marmelad.

 

Sam sem pogrešal kar nekaj vrst marmelad, iz divjih plodov in sadja, ki je že malce pozabljeno (nešplja, glog, češmin, bezgove jagode, rumeni dren, šipek, oparnice, jerebika….), ki na tržiščih poznavalcev dosegajo zavidljivo visoke cene. Kljub temu, se kaže, da so se proizvajalci začeli zavedati bogastva, ki ha nudijo sadovnjaki in narava.

 

Prijetno druženje, pokušanje, otroške delavnice v čudovitem okolju Dežele kozolcev so popestrili tudi s slikarskim ex temporom, marmeladnim žurom z Romano Kranjčan in palačinkami, ki so pri nas še vedno najobičajnejši »medij« za uživanje marmelade in celo s šmornom (cesarski praženec) županov občin iz Mirenske doline, ki je imel dobrodelno noto..

Predstavili so se tudi sirarji, pletarji, sušilci sadja, oljarji, zeliščarji in nekaj priznanih dolenjskih gostincev.

 

Prav tako bo poskrbljeno za "etnožur" in voden ogled po Deželi kozolcev.

view counter