Romana Zatler, 06/26/2013

Povezovanje eko kmetij

Foto: Romana Zatler

Minuli petek in soboto je potekal na izletniški ekološki kmetiji Uranjek – »Pri Baronu« izredno zanimiv Dan odprtih vrat ekoloških kmetij. Obiskovalci so se lahko udeležili vodenega ogleda eko kmetije in permakulturnega vrta, prisluhnili zanimivim predavanjem, si ogledali kmečko tržnico, prikaz točenja medu, priprave eko mila in pokušali domače dobrote. Za otroke so bile najbolj zanimive ustvarjalne delavnice, iskanje zelišč na kmetiji. Prava posebnost je bilo kino na seniku. Obiskovalci so se navdušeno podali na boso hojo, knajpove vodne terapije in se še znotraj prenovili z zeliščnim čajem. Torej eko kmetija Uranjek je bila ta vikend prava sprostitev in osvežitev v vročih dneh za vso družino.

 

Eko trgovina na eko kmetiji

»Prihodnost je v povezovanju pridelovalcev, kar vidimo tudi na primerih sosedne Avstrije. Vesel sem, da temu sledimo tudi pri nas,« je  ob odprtju eko trgovine na izletniški ekološki kmetiji Uranjek povedal g. Branko Ledinek, župan mestne občine Rače, ko je slavnostno prerezal trak. Na dnevu odprtih vrat so se predstavljale eko kmetije s čebelarskimi pridelki, čaji, mili, zdravilnimi zeliščnimi pripravki, testeninami, žiti, bazilikinim in čemaževim pestom, marmeladami in drugimi izdelki. In vse to najdete v eko trgovini, ki je na eko kmetiji »Pri baronu«.

 

Ekološko kmetijstvo pridobiva vse večji pomen ne le v evropskem ampak tudi v slovenskem kmetijskem prostoru. Eden glavnih ciljev ekološkega kmetijstva je pridelava varnih živil s pristnimi okusi, kar se na ravni eko kmetije doseže s strogo prepovedjo rabe gensko spremenjenih organizmov in strogimi omejitvami rabe pesticidov (herbicidov, fungicidov itd.), sintetičnih gnojil in antibiotikov, kar se zavedajo tudi na izletniško ekološki kmetiji Uranjek – Pri Baronu, iz Frama.

 

Na Dnevu odprtih vrat sta obiskovalce navduševali za eko hrano dve odlični poznavalki. Marija Merljak, strokovnjakinja za zdravo prehrano je ves sobotni dopoldan v živo pripravljala eko solate, namaze in celo »Baronov 'šnicel' iz zelenjave«. Miša Pušenjak svetovalka za zelenjadarstvo pri KGZS zavod Maribor je prav tako pritegnila množico ljudi, ki jih zanima eko pridelava. Poslušalci so zbrano poslušali in se po predavanjih odpravili še na voden ogled kmetije in permakulturnega vrta pod vodstvom gospodarja in predsednika Združenja za ekološko kmetijstvo SV Slovenije Borisa Uranjeka: »Čeravno zaznavamo vedno večje povpraševanje po teh pridelkih,   pa je razmeroma še malo prisotne ekološke ozaveščenosti med ljudmi, zato se v skupini Eko podeželju v katero smo vključeni, trudimo s takšnimi promocijskimi in informativnimi dnevi narediti korak v smeri informiranja prebivalstva o okolju, živalim in ljudem prijaznemu načinu pridelave hrane. Ekološko pridelana hrana je predvsem varna, zdrava, sveža, hranljiva in okusna.«

 

Dandanes se pojavljajo številne bolezni, ki jih povzroča nezdrav način življenja in s tem povezano tudi nepravilna prehrana. Z večjo osveščenostjo potrošnikov in spremembo načina življenja, izbiranja hrane po poreklu in načinu pridelave bi marsikatero tovrstno bolezen lahko omejili.

 

eko_kmetija (2) eko_kmetija (32)

 

eko_kmetija (5) eko_kmetija (9)

view counter