Nina Levičnik, 06/26/2013

Poletna vinska razvajanja

Foto: Jana Jocif

Prvo poletno soboto se je po starem mestnem jedru zopet vila Ljubljanska vinska pot. Tradicionalna prireditev, na kateri so Ljubljančankam in Ljubljančanom ter obiskovalkam in obiskovalcem Ljubljane na voljo vinsko-kulinarične dobrote iz vse Slovenije, je letos postregla z rekordnim številom stojnic in ponudnikov. Prireditev je tudi letos zaokrožil dogodek v atriju Mestne hiše, ki so ga organizatorji poimenovali Kozarec penine v Mestni hiši. 

 

V soboto, 22. junija 2013, med 12. in 21. uro, so obiskovalke in obiskovalci prve letošnje izvedbe Ljubljanske vinske poti, poimenovane Poletna vinska razvajanja spet lahko pokušali in kupovali vina ter različne kulinarične dobrote. Z več kot 90 stojnicami in preko sto ponudniki je želel organizator Ljubljančanom in Ljubljančankam ter in obiskovalcem predstaviti vina za toplejšo polovico leta in k le tem dodati raznovrstne kulinarične dobrote iz cele Slovenije. Svoja vina so v pokušino in nakup ponudili vinarji iz vseh slovenskih vinorodnih dežel in okolišev, med katerimi je bila z največjim številom ponudnikov zastopana Vipavska dolina. Pridružile pa se jim kmetije z mlečnimi, mesnimi, krušnimi in drugimi domačimi dobrotami ter nekatere gostilne in restavracije. Tudi tokratno vinsko pot, ki se je vila po Stritarjevi ulici, srednjim mostom Tromostovja, Cankarjevem nabrežju in Prešernovem trgu, so sooblikovale stojnice različnih lokalnih, občinskih in turističnih organizacij in društev. Za prijetno vzdušje na Ljubljanski vinski poti so poskrbeli: Pihalni orkester Ljubljana Vič in Pihalni orkester Ilirska Bistrica, Folklorna skupina Kraški šopek, Vipavski tamburaši, Oktet Castrum in KID Teodozij.

 

Novost letošnjih Poletnih vinskih razvajanj je bila zgodovinsko obarvana, šlo pa je za obuditev tekme čolnarjev na Ljubljanici. Iz Valvasorjevega berila je namreč moč razbrati, da je ljubljanski mestni svet že leta 1092 razpisal tri nagrade za čolnarje: sod Vipavca, kot glavno nagrado ter sukno in par nogavic. Ker vino Vipavec prihaja in Vipavske doline in ker od tam prihaja tudi največje število udeležencev, je bila celotna otvoritev prireditve obarvana vipavsko – poleg soda Vipavca so uvod v otvoritev in otvoritev po vipavsko »začinili« še: KID Teodozij, Oktet Castrum in Vipavska vinska kraljica Katja Blagonja. Prisotne pa so pred Mestno hišo nagovorili: organizator prireditve Rado Stojanovič, aktualna slovenska vinska kraljica Neža Pavlič in ljubljanski župan Zoran Jankovič.

 

Po otvoritvi Ljubljanske vinske poti so lahko obiskovalci v glavnem atriju ljubljanske Mestne hiše tudi letos okušali in kupovali peneča vina in penine štirinajstih slovenskih pridelovalcev penin. Spremljevalni dogodek Poletnih vinskih razvajanj z imenom Kozarec penine v Mestni hiši je tudi letos razveselil tako organizatorja kakor tudi vinarje z lepim številom obiskovalcev in obiskovalk.

 

»Letošnja prva izvedba Ljubljanske vinske poti - Poletna vinska razvajanja se je zaključila z nekoliko mešanimi občutki. Vroče vreme in prihajajoči praznik so očitno Ljubljančanke in Ljubljančane odpeljali proti bolj hladnim oziroma poletnim destinacijam (hribom in obali) in jih odvrnili od razvajanj v pregreti Ljubljani. Zato smo zabeležili manjše število obiskovalcev od pričakovanj - tako naših, kakor tudi ponudnikov, ki so se na prireditev odlično pripravili. Pričakovanja so se nedvoumno uresničila pri tujih turistih, ki so v strukturi obiskovalcev predstavljali več kot polovico. Izkušnje letošnjega leta nam narekujejo spremembo termina Poletnih vinskih razvajanj. Zahvaljujemo se vsem razstavljavcem in izvajalcem programa kakor tudi zvestim obiskovalcem in nasvidenje na jesenskih prireditvah,« je svoje vtise o prvi  letošnji izvedbi Ljubljanske vinske poti sklenil direktor prireditve Rado Stojanovič.

 

Naslovna fotografija: Katja Blagonja, Vipavska vinska kraljica 2013 in povezovalka otvoritve med otvoritvijo

 

vinska_ravzajanja_s2   vinska_razvajanja_s3

view counter