Darinka Sebenik, 10/12/2013

Mojster traktorja je Aleš Dolinšek

Foto: Benjamin Dolinar, mag. org. inf.

Na sejmu v Komendi je danes potekala tekma za naslov Mojster traktorja 2013, ki so jo pripravili Interexport, Pišek-Vitli Krpan in Glas dežele. Seveda gre velika zahvala za dobro speljano tekmo tudi podjetju GM Mustang (Fujan Marijan iz Hraš pri Smledniku), ki je priskrbel hlodovino in pripravil varno progo, ter vodji sejma Stanetu Štebetu, ki ji organiziral ozvočenje in seveda odstopil sejemski prostor.

 

Sprva je bilo prijavljenih enajst tekmovalcev, na tekmo pa jih je prišlo le šest. Nekatere tekmovalce je premagala bolezen, nekatere pa je odgnalo vreme, saj je neprekinjeno deževalo. Ti, ki so se upali pomeriti, pa so dokazali, da je mogoče dobro voziti traktor in cepiti hlode tudi v deževnem vremenu.

 

Pravila za vožnjo s traktorjem

Obiskovalcem in tekmovalcem smo predstavili pravila in tudi pokazali, kako morajo delati. Progo z ovirami so morali s traktorjem FENDT vario 211 prevoziti v dveh minutah, pri tem pa je bilo pomembno, da so pripeljali na cilj čim več vode, ki so jo imeli v vedru na zadnjih rokah. Vsakemu tekmovalcu smo, ko je prevozil cilj vedro z vodo stehtali. Vsak dotik ovire pa jim je odvzel en kilogram vode. Nadzor nad vožnjo in dotiki je izvajal Interexportov predstavnik Boštjan Frelih, časomerilka je bila Teja Zupančič, vodo pa je tehtal Benjamin Dolinar, predstavnik GPZ.

 

Pravila za delo s cepilnikom

Drugi del tekme je bilo cepljenje hlodov s hidravličnim cepilnikom CV 26 K podjetja Vitli Krpan, in sicer na šest kosov, in sicer dolžine 1 metra, širine 40 centimetrov. Pri tem delu je štel čas in seveda število kosov. Krpanov predstavnik Dušan Kropec je skrbel za varnost pri cepljenju in vsakemu pripravil hlod, časomerilec pa je bil Gorazd Završki, pomočnica pa Polonca Potočnik.

 

Seštevek uvrstitve obeh tekem pa je dal zmagovalca.

 

Pri vožnji je bil daleč najbolj spreten Klemen Koren, ker pa je bila tekma sestavljena iz dveh delov, je osvojil šele tretje mesto. Naslov Mojster traktorja 2013 je osvojil Aleš Dolinšek, ki je na cilj pripeljal 14,9 kilograma vode,  zaradi enega dotika, pa smo mu odbili en kilogram in priznana teža je bila 13,9 kilograma. Vendar pa je bil naravnost odličen pri cepljenju, saj je nacepil šest kosov v času 0:56:57 in s tem dosegel drugi najhitrejši čas.

 

Drugo mesto je osvojil Miran Vovk, ki je na cilj pripeljal 13,5 kilograma vode, brez dotika, kar je 40 dekagramov manj kot zmagovalec, hlod pa je nacepil  v času 0:49:15. Ker pa je bilo že pred tekmo dogovorjeno, da ima rezultat pripeljane vode večjo težo, je osvojil drugo mesto.

 

Tretji je bil Klemen Koren, ki je sicer pripeljal največ vode, in sicer 14,9 kilograma vode, in to brez dotika, vendar pa se je precej slabo odrezal pri cepljenju, saj je bil njegov čas 1:28:63, tako da je zasedel tretje mesto. Tudi ostali tekmovalci so se srčno borili z mokro progo in spolzkimi hlodi, vendar pa z manj sreče kot prvi trije.

 

Za letošnje leto torej lahko zapišemo, da je Mojster traktorja 2013 je Aleš Dolinšek iz Gradišča, iz Dol pri Litiji. Za nagrado, je poleg daril prejel tudi teden dni uporabe traktorja Fendt. Miran Koren bo na dom dobil, prav tako za teden dni hidravlični cepilnik CV26 K, Klemen Kropec pa bo leto dni prejemal časopis Glas dežele, dobil pa je tudi tri doze semene GPZ Centra bikovega semena črno-bele, rjave ali lisaste pasme. Več o tekmi pa si boste lahko prebrali v tiskani izdaji Glasa dežele in na Facebooku.

 

Poglejte si tekmo

view counter