Ag_press, 07/02/2012

Evropski logotip za ekološka živila

Dvoletnega prehodnega obdobja, v katerem je moral sektor za ekološko pridelavo hrane začeti izpolnjevati nove predpise za označevanje, se je končalo. Od 1. julija 2012 je ekološki logotip obvezen na vseh predpakiranih ekoloških prehrambenih izdelkih v državah članicah EU, ki izpolnjujejo potrebne standarde.  Uporaba logotipa EU bo še vedno neobvezna za nepakirane in uvožene ekološke izdelke. Poleg oznake EU bo še vedno dovoljena uporaba drugih zasebnih, regionalnih ali nacionalnih logotipov.

Ekološki logotip EU „Evrolist“ je bil predstavljen 1. julija 2010, nosilcem dejavnosti pa so omogočili dvoletno prehodno obdobje, da so se lahko prilagodili novim pravilom in pripravili tudi novo embalažo. Vse to je pomemben tudi zato, ker morata biti navedena šifra nadzornega organa in kraj, kjer so bile pridelane kmetijske surovine, in to v vidnem polju logotipa.

 

Nedavno poročilo Eurobarometra o odnosu Evropejcev do prehranske varnosti, kakovosti hrane in podeželja, vključuje tudi informacije o ekološkem logotipu EU in navaja vzpodbuden podatek, saj od njegove uvedbe julija 2010 logotip prepoznava četrtina (24 odstotkov) državljanov EU.  »Upamo, da se bo lahko logotip EU razvil v široko prepoznaven simbol proizvodnje ekoloških živil po vsej EU, ki bo potrošnike navdal z zaupanjem, da so proizvodi v celoti narejeni v skladu s strogimi predpisi EU glede ekološkega kmetovanja,« je povedal Dacian Cioloș, član Komisije EU, pristojen za kmetijstvo in razvoj podeželja.

 

Za boljšo prepoznavnost

Idejo o spodbujanju sektorja ekološkega kmetovanja z uvedbo obveznega ekološkega logotipa so države članice podprle leta 2007. Evropska komisija je leta 2009 organizirala natečaj, saj je želela najti originalno zasnovo za logotip. Na njem je sodelovalo več kot 3 400 študentov likovne umetnosti in oblikovanja, na začetku leta 2010 pa je Komisija organizirala še javno glasovanje o treh najboljših zamislih.

 

Poraba ekoloških izdelkov EU v zadnjih letih stalno narašča in sedaj predstavlja približno dva odstotka trga EU. Tudi pridelava se je v zadnjem desetletju znatno povečala, saj je sedaj približno pet odstotkov kmetijskih površin EU in več kot dva odstotka kmetij (več kot 200.000 kmetij) priznanih za ekološke. Na področju politike je bil letos sprejet sporazum o pravilih glede ekološkega vina, ki bodo začela veljati 1. avgusta (IP/12/113). Februarja je EU podpisala tudi ekološki sporazum o enakopravnosti z ZDA, ki bo zmanjšal birokracijo za ekološke proizvajalce v EU in ZDA (IP/12/138). Maja je Komisija predstavila poročilo o obstoječih uredbah o ekološkem kmetovanju, s katerim želi odpreti medinstitucionalno razpravo z vsemi zainteresiranimi stranmi in tako ustvariti priložnost za preučitev novih načinov, s katerimi bi nadalje izboljšali okvir ekološke politike EU.

Še več informacija na http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_sl

view counter