Rado Iršič, 09/30/2011

Test verižne motorne žage STIHL MS 261

Foto: Rado Iršič

Med letošnjimi Stihlovimi novostmi je tudi motorna žaga Stihl 261 (2,8/3,8 kW/KM), ki se s svojimi lastnostmi uvršča med lažje profesionalne motorne žage. Nova oranžno-bela pridobitev nadaljuje tradicijo modelov MS 026 in MS 260, pri čemer so zanjo značilni večja moč, višji navor, izboljšana vodljivost, profesionalni sistem dušenja vibracij ter nov, učinkovit in priročen sistem filtriranja zraka. Namenjena je negi in redčenju v sestojih premera do okoli 30 centimetrov ter kleščenju in izdelavi drv. Primerna je predvsem za poklicne gozdne delavce, pa tudi za izurjene in gozdarsko podjetne gozdne posestnike. Žago je v praksi preizkusil član gozdarske testne ekipe Glasa dežele Pavel Nared, nekdanji profesionalni gozdni delavec, ki se zdaj poklicno udejstvuje kot odkupovalec lesa.

Obsežna in pestra Stihlova prodajna paleta motornih žag, ki jo pri nas prek pooblaščenih prodajalcev in serviserjev zastopa Unicommerce (www.unicommerce.si), ponuja še celo vrsto drugih profesionalnih modelov. Ker si žage po moči sledijo sorazmerno pogosto, se velja pred nakupom resno vprašati po svojih potrebah in sposobnostih ter dobro preučiti izčrpen prodajni katalog, opremljen z vsemi potrebnimi podatki.

Opis žage
Model MS 261 spada med predstavnice Stihlove nove generacije profesionalnih žag, ki jih med drugim povezujejo enoten, bolj obel izgled, okolju prijaznejši in varčnejši motor 2-MIX ter ergonomsko bolj dovršen položaj nosilnega ročaja, nov pokrov motorja in nov filtrirni sistem za zrak s filtrom HD 2. Stihlov sistem za blaženje vibracij je sestavljen iz elementov cellasto-AV in posebnih vzmeti med blokom motorja in ročaji. Kombinacija teh protivibracijskih elementov zmanjšuje vibracije, ki jih povzročata motor in vrteča se veriga. Vodenje žage je lažje, terja manj napora, zato pa je tudi sekač manj izpostavljen škodljivim vplivom, ki povzročajo poklicne bolezni. Vodilni ročaj in zbiralnik, rezervoar za gorivo, sta izdelana iz posebne plastike. Nosilni ročaj je postavljen pod drugačnim, ugodnejšim kotom, vodilni pa dovolj širok, da zagotavlja desni roki dovolj zaščite. Vijaki za nastavitev vrtljajev in oljne črpalke so lahko dostopni in pregledno označeni. Žaga poseduje uveljavljeno Stihlovo stikalo za enoročno upravljanje. To pomeni, da vse funkcije, kot so zagon, delovanje in zaustavitev žage, upravljamo s palcem desne roke.

Upravljanje, rokovanje in uporabnost
Pri krčenju grmovja ter poseku in izdelavi dreves prsne debeline do okoli 30 centimetrov je žaga že pri tovarniški nastavitvi presegala zmogljivost svojih oranžno-belih predhodnic predhodnic (MS 026, MS 260). Zaradi dobre uravnoteženosti, gladkega dna in oble oblike ter ugodnejšega položaja nosilnega ročaja je rokovanje udobno. Dobro razmerje med maso in močjo se je potrdilo tudi pri delu. Zagon in ustavljanje žage sta preprosta zaradi sistema enoročnega upravljanja. Sistema zagona z dekompresijskom ventilom, ki ob zagonu zmanjša pritisk v valju, in elastostarta, je v celoti kos svoji nalogi. Pri zagonu motorja žage testni sekač kljub zimskim razmeram in temperaturi okoli pet stopinj pod lediščem ni imel težav ob hladnem ali toplem motorju. Tresljajev nismo merili, Pavel je lahko le ocenil »da na občutek ne trese«. Za preprečevanje poklicne bolezni belih prstov bi v zimskem času učinkovito poskrbela ogrevana ročaja, ki ju ima Stihl sicer v programu (MS 261-VW), na slovenskem trgu pa zaenkrat nista na voljo. Uplinjač je pritrjen na gumijastem vpetju, ki preprečuje vibracije. Oljna črpalka v prostem teku prekine dovajanje olja. Sekača pri žagi »na prvo žogo« ni motilo nič, moramo pa poudariti, da je bil to nekajdnevni test in ne večtedensko preizkušanje, za katerega se bomo ob sodelovanju uvoznika Unicommerce še prizadevali.

Vzdrževanje
Oskrbovanje z gorivom in mazivom je preprosto zaradi lahko dostopnih rezervoarjev za gorivo in olje ter dovolj velikih odprtin. Za odpiranje priročnih čepov (pokrovov) rezervoarjev orodje ni potrebno. Prozoren rezervoar gorivo omogoča hiter sprotni nadzor goriva. Porabe olja za mazanje verige ni mogoče sproti spremljati. Morebitne pomanjkljivosti bi pokazal šele daljši test, v katerem bi ročno nastavljali oljno črpalko. Pokrov motorja je mogoče hitro odstraniti s pomočjo izvijača na kombiniranem ključu, pri čiščenju filtra orodje ni potrebno. Novo razviti filter HD 2 s filtrirnim materialom iz polietilena ima do 70 odstotkov manjše pore kot filtri iz poliamida, zato filtrira tudi najmanjše delce. Ker je zelo odporen za vodo in olje, je preprost za čiščenje. Filtrirna kartuša je iz PET in jo lahko odstranimo in namestimo brez orodja. Sistem čiščenja učinkovito čisti dovodni zrak in skupaj s kompenzatorjem, ki skrbi za nespremenjeno mešanico goriva in zraka tudi pri povečani onesnaženosti zračnega filtra, omogoča bolj tekoče delovanje motorja. Zato so intervali med čiščenjem filtra lahko daljši. Napetost verige je mogoče nastavljati s stranskim vijakom, za njeno menjavanje in snemanje meča ni potrebna posebna spretnost.

Varnostni, ergonomski in ekološki elementi
Motorna verižna žaga Stihl 261 ima vse potrebne varnostne in sodobne ergonomske elemente (profesionalni protivibracijski sistem stihl, položaj vodilnega in nosilnega ročaja itn.). Kot vse sodobne žage ima testirani model zavoro, ki pri zadosti velikem povratnem udarcu samodejno v trenutku zaustavi verigo, aktivira pa se seveda tudi z zaščito za roko pred nosilnim ročajem. K varnosti in udobnosti upravljanja prispevajo svoje še zavora vzvoda za plin, dostopno stikalo za izklop, lovilnik verige in gumijasta zaščita ohišja, ki hkrati usmerja žagovino. Proizvajalec navaja, ko gre za vibracije podatek: raven vibracij levo/desno oziroma vodilni nosilni ročaj 3,5/3,5 m/s2, pri hrupu pa raven zvokovnega tlaka 102 dB[A] ter raven zvokovne moči 113 dB[A]. Po navedbah proizvajalca motor 2-MIX v primerjavi s konvencionalnimi motorji stihl brez te tehnologije porabi do 20 odstotkov manj goriva in do 50 odstotkov zmanjša izpust plinov.

Končna ocena
Motorna žaga MS 261 je predstavnica nove generacije Stihlovih motork, ki soustvarjajo sodobne smernice na področju tehničnih rešitev ter ergonomije in varovanja okolja. V gozdnega dela vajenih rokah hitro dokaže navedbe proizvajalca o višjem navoru, večji moči in optimalni vodljivosti. Razmerje med težo in močjo 1,9 kg/ kW (oziroma 0,53 kW/kg) je zelo sprejemljivo za motorko razreda lažjih profesionalnih žag. Testiranje je pokazalo, da glede varnosti, ergonomije ter učinkovitosti pri negi in redčenjih v gozdnih sestojih do debeljaka (oziroma do prsnega premera 30 cm) izpolnjuje vse najzahtevnejše sodobne zahteve.

Tehnični podatki
Motor: enovaljni dvotaktni, gibalna prostornina 50,2 kubičnega centimetra, moč 2,8 kW (3,8 KM); masa: 5,2 kg brez goriva, verige in meča (rezalne garniture), razmerje med močjo in maso: 0,53 kW /kg oziroma 1,9 kg/kW; dolžine meča: priporočena dolžina je 37 cm; veriga: stihl oliomatic RSC, korak: 325 ", mazanje verige: samodejno, odvisno od števila vrtljajev, možna ročna nastavitev količine olja; standardna oprema: motor stihl 2-MIX, profesionalni sistem proti vibracijam stihl, dekompresijski ventil, Stihlov sistem lahkega zagona elastostart, kompenzator, sistem za filtriranje zraka z dolgimi intervali čiščenja, maloprodajna cena: 768 evrov (z DDV).

Hvalimo:
- prožnost in zmogljivost motorja,
- uravnoteženost kot učinek spremenjenega položaja nosilnega ročaja,
- nov sistem dostopa motorja in nov filter za čiščenja zraka,
- bolj funkcionalno obliko,
- lahko zaganjanje zaradi dekompresijskega ventila in sistema elastostart.
Pokrov motorne žage hitro in enostavno namestimo
 

Sodobna motorka ima enostavne in učinkovit sistem pritrditve zračnega filtra

 

Test motorne žage Sthil - pokrov se hitro in                   Sodobna motorka ima enostavn in učinkovit sistem

enostavno sname.                                                       pritrditve zračnega filtra.  

 

Grajamo:
- v sorazmerno kratkotrajnem testu nismo uspeli odkriti očitnejše pomanjkljivosti.

view counter